Kojim putem idu Fortinajnersi?

Pre samo par sezona tim iz Zaliva bio je kandidat za Superbol, a poslednja događanja teraju nas da se zapitamo kojim putem idu Fortinajnersi?

San Francisko Fortinajners imaju veoma turbulentnu predsezonu. Džim Harbo nije više trener, a veliki broj kvalitetnih igrača je iz različitih razloga napustio tim. Problemi iz dana u dan postaju sve ozbiljniji, jer mediji licitiraju ko je sledeći ko će napustiti tim koji je pre samo dve godine igrao u Superbolu.

Džim Harbo je glavni razlog uspeha tima iz San Franciska. Harizmatični trener je preuzeo tim koji je imao gubitnički mentalitet i pretvorio ga u silu sa kojom su ostali timovi u NFL-u morali da se nose. Za tri sezone koliko je proveo u Fortinajnersima Džim je svake sezone odveo tim u plejof, ali izostao je šampionski prsten. Uprava nije bila zadovoljna time, ali koliko je to veliki uspeh dovoljno govori činjenica da su pre ere Džima Harboa Fortinajners poslednji put u plejofu igrali 2002., a na krov NFC-a su se popeli 1994. Međutim, tenzija koja je postajala izeđu vlasnika i trenera dovela je do toga da Džim napusti tim. Novi trener je Džim Tomsula, čovek koji je veći deo svoje trenerske karijere proveo u Fortinajnersima kao pomoćni trener.

Sezona još nije ni počela, a Tomsula je ostao bez nekoliko ključnih igrača. Frenk Gor i Majkl Krebtri su bili jako bitan deo tima prethodnih sezona, ali su kao slobodni igrači sreću potražili u drugim gradovima. Stigli su Redži Buš, igrač koji je sklon povredama, i Tori Smit, dubinska pretnja. Veliki problem je i odlazak garda Majka Iupatija, koji je pojačao redove divizijskog rivala Arizona Kardinalsa.

Povlačenje iz aktivnog bavljenja sportom nije ništa čudno, ali kada igrači koji su zdravi urade to na vrhuncu karijere tera vas da se zapitate da li je sve u redu. Patrik Vilis je lice ove franšize. Jedan od najboljih lajnbekera u NFL-u imao je problema sa povredama tokom svoje karijere, ali to nije razlog za povlačenje. Navodno, nakon osam godina u ligi, Vilis želi da se posveti sebi, da provodi više vremena sa porodicom i crkvom. U sportu kakav je američki fudbal povrede se dešavaju, a broj igrača koji su doživeli potres mozga iz kolo u kolo raste. Kris Borland je proveo samo godinu dana u ligi i odlučio je da se penzioniše. Talentovani igrač, koji je bio zalog za budućnost, priznao je da se plaši za svoje zdravlje i da ne želi više da igra. Odlaskom ova dva igrača odbrana Fortinajnersa je na velikom gubitku.

Nakon 14 godina u NFL-u Džastin Smit rekao je zbogom. Defanzivni linijaš odlučio je da stavi tačku na jednu sjajnu karijeru, a tim iz Zaliva će imati velikih problema da nadoknadi ovaj gubitak. I sa druge strane linije došlo je do velikog gubitka. Ofanzivni tekl, Entoni Dejvis odlučio se za penziju nakon samo četiri sezone u ligi. Nakon iznenadnih odluka igrača na vrhuncu karijere koji su odlučili da odstupe reklo bi se da su u San Francisku navikli na ovakve vesti, ali odluka Dejvisa je sve iznenadila.

NFC Zapad važi za jednu od najčvršćih divizija u ligi. Svaki tim odlikuje čvesta odbrana i strpljiva igra u napadu. San Francisko Fortinajnersi su nekada imali jednu od najboljih odbrana u ligi, a sada su spali na rezerviste i rekonvalescente. Mnogi će reći da napad sada treba da odskoči i povuče tim, ali Kolin Kapernik jednostavno nije taj kapacitet. On jeste atleta i sposoban je da izdrži kontakt, ali na terenu pravi mnogo grešaka i ne prolazi kroz sve progresije. Sada će morati da radi mnogo više sa mnog manje kvalitetnim sastavom, pre svega sa mnogo lošijom ofanzivnom linijom. Glavna uzdanica odbrane su Navaro Bovmen i Erik Rid, dva fantastična igrača koje jedan malo jači kontakt može da udalji od terena na godina dana, a možda i duže. Bovmen se vraća nakon jako teške povrede, a Rid zbog svog stila igre, gde ne štedi druge, ali ni sebe, ima problema sa potresom mozda tokom cele karijere.

NFL je surova liga u kojoj se svaka loša odluka skupo plaća. Odlazak sjajnog trenera i motivatora kao da je bio pokretač za sve ono što se desilo tokom predsezone. Igrači kao da su izgubili veru u tim i odlučili se za promene u svojim karijerama. Kako sada stvari stoje,  nad ovim delom sunčane Kalifornije pojavili su se tamni oblaci i sve ukazuje na to da će još jako dugo biti tu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *