Đoković

Koliki Đoković moraš da budeš da bi pobedio Đokovića?

Novak Đoković je za većinu tenisera na ATP sceni prava personifikacija zida: ma koliko jako i precizno udarali lopticu, ona se vraća još jače i preciznije! Neki od njih već na početku meča shvate da je takav zid nemoguće uzdrmati, a drugima to postane jasno na kraju, pri čestitanju posle neizbežnog poraza.
Najbolji svetski teniser u nedelju igra po sedmi put u finalu Mastersa u Majamiju, u kojem će Kei Nišikori pokušati da ga spreči da se po broju titula izjednači sa rekorderom turnira, Andreom Agasijem, koji je na obalama Floride slavio šest puta. Pitanje je koliko je takva misija uopšte moguća u današnjem tenisu? Nije da Nišikori ne zna kako izgleda nadigrati Novaka, učinio je to dva puta do sada, ali je od te 2014-te i US Opena gde je Japanac poslednji put pobedio Đokovića, njegov protivnik oborio mnoge teniske rekorde i došao nadomak obaranja novih, koliko još u aktuelnom finalu.
Pored sustizanja Agasija, Novak bi u slučaju trijumfa učinio još nekoliko stvari vrednih novih stranica istorije: postao bi prvi teniser sa 28 Masters trofeja, najplaćeniji sportista u istoriji tenisa računajući samo zaradu na turnirima i postao prvi koji je četiri puta uzastopce osvojio Indijan Vels i Majami!
Đoković je poslednji set izgubio u prvom kolu Indijan Velsa i to od malo poznatog Fratanđela, a u Majamiju je 2010-te godine samo jednom pružio ruku boljem protivniku. Na prethodnih 57 mečeva na turnirima kategorije hiljadu, Novak je ostvario 55 pobeda!
Duel protiv Nišikorija bi mogao da bude veoma sličan onome sa Gofanom, mada je Đoković nakon što ga je Japanac odvojio od finala US Opena 2014-te, prilično lako dobio sledećih pet duela sa istim protivnikom.
Nišikoriju su i u Melburnu predviđali da bi mogao da pruži ozbiljniji otpor najboljem na svetu, čak se i on sam osećao prilično samouvereno, međutim, na terenu se sve odigralo potpuno drugačije i Japanac je pao ne pružajući praktično nikakav otpor.
Recept za trijumf protiv srpskog tenisera je veoma jednostavan: igrajte perfektan tenis. Ali koliki Đoković treba biti da bi se pobedio Đoković?