Kolumbija

Kolumbija bez kapitena na Paragvaj?

Kolumbija je sebi obezbedila najbolju poziciju u grupi uoči druge utakmice koju igra protiv Paragvaja na Rou Boul stadionu u Pasadeni. Nažalost, postoje velike šanse da se na terenu ne pojavi kapiten Hames Rodrigez koji je povredio rame u susretu prvog kola sa domaćinom Amerikom.
Hoze Pekerman će umesto fudbalera Reala najverovatnije ubaciti Daira Morena, ili će pomeriti Edvina Kardonu u centar napada, u zavisnosti od toga za kakvu se taktiku opredeli.
Kolumbija je pre dve godine plasmanom u četvrtfinale ostvarila svoj najbolji plasman na Svetskim prvenstvima i od tada pod vođstvom Pekermana, oformila veoma talentovan sastav koji može odigra ozbiljnu ulogu i na ovom takmičenju.
Treba reći da u sastavu nema više i nekoliko zvezda koji su donedavno bili okosnica tima: Radamela Falkaoa, Fredija Guarina, Teofila Gutijereza i Džeksona Martineza. Jedan od mlađih od kojih se dosta očekuje u nadolazećem periodu je fudbaler Intera Jeison Muriljo, dok sponu između veterana i novih imena predstavlja Huan Kuadrado koji nosi dres šampiona Italije Juventusa.
Kolumbija igra veoma ofanzivno, sa preciznim dodavanjima i opasnim napadima preko krila. Primetna slabost ekipe je ne baš ubedljiva igra u vazduhu u fazi odbrane, što su umeli da iskoriste čak i fudbaleri slabašnog Haitija u nedavnoj prijateljskoj utakmici i na taj način postignu svoj jedini gol.
Jedini trijumf u takmičenju Kolumbija je ostvarila 2001-ve godine, kada je bila domaćin turnira.
Na drugoj strani, trener Paragvaja Ramon Dijaz se nada da će njegova ekipa da ostvari bolji rezultat nego u premijernom meču sa Kostarikom. Njegov optimizam se ipak mora uslovno prihvatiti jer je Paragvaj bio u prilično podređenoj ulozi u duelu sa Los Tikosima, uputivši na gol rivala samo jedan šut. Paragvaj bi u stvari trebalo da se priseti prošlogodišnjeg učešća na Kopa Amerika na kome su stigli čak do polufinala gde ih je deklasirala Argentina (6:1), sa kojom su najpre u grupi odigrali 2:2, iako su zaostajali dva gola! Istorija kaže da je to prvi slučaj na Kopa Amerika posle 1966-te godine da je neki tim uspeo da izbegne poraz, a da je gubio sa 2:0 u toku utakmice!
Paragvaj je dvostruki pobednik ovog takmičenja (1953, 1979), ali je u finalima učestvovao još 6 puta, uključujući i Kopa Amerika koji se 2011-te održao u Argentini kada je u borbi za trofej poražen od Urugvaja.
Problem za ovu ekipu je to što su bez pobede u četiri poslednje utakmice, odnosno od trijumfa nad Bolivijom prošlog novembra.
Napadač Nelson Valdez i golman Antoni Silva su fudbaleri od kojih se očekuje da odigraju ključne uloge na Soldžer Fildu.
Kada su u pitanju okršaji ovih timova, prethodni period je prošao u dominaciji Kolumbije: Kafeterosi su pobedili u četiri od pet poslednjih susreta, dok je Paragvaj uzvratio samo 2008-me u kvalifikacijama za Svetski kup u Južnoj Africi.