Kolumbija

Kolumbija bez Rodrigeza i u Barankilji!

Urugvaj je i posle pete utakmice zadržao besprekoran bilans kod kuće, međutim na gostovanjima Urusi pričaju neku sasvim drugu priču, odnosno ne mogu da pobede već tri utakmice.
Naredno gostovanje ekipe Oskara Tabareza je u Barankilji gde ih dočekuje nimalo naivna Kolumbija, koja takođe ima ambicije da se na Svetsko prvenstvo u Rusiji plasira direktno i izbegne komplikacije koje donosi baraž.
Kolumbija je kao domaćin ostvarila tri pobede, izgubivši samo od Argentine, ali u ovom susretu selektor Hoze Pekerman ne može da računa na najveću zvezdu tima, fudbalera Reala Hamesa Rodrigeza, koji nije učestvovao ni u trijumfu nad Pragvajem. Takva situacija je naterala Pekermana da od svojih fudbalera zahteva mnogo više kolektivne igre, nego oslanjanja na individualna rešenja.
Urugvaj se nalazi na čelu tabele južnoameričke kvalifikacione grupe, najviše zahvaljući perfektnom učinku na svom terenu odakle nijedan rival nije odneo ni bod! Urugvaj je mnogo slabiji u gostima -pobedio je jedino Boliviju i ukupno osvojio svega 4 boda.
Tabarez takođe ima određenih problema sa sastavom pošto zbog suspenzije neće igrati Nikolas Lodeiro, koga bi trebalo da zamene Matijas Vesino ili Gaston Ramirez.
Ono što je najbitnije za goste je da su najbolji igrači spremni i u dobroj formi – Kavani je najbolji strelac kvalifikacija sa 7 golova, Dijego Godin nosi odbranu, a Luis Suarez je uvek spreman da donese razliku u korist njegove ekipe, iako za sada nema značajniji golgeterski učinak.
Kolumbija i Urugvaj imaju istoriju od 17 utakmica u kvalifikacijama za Svetski kup, sa potpuno istim brojem pobeda (5). Poznato je da domaći teren u Južnoj Americi ima veoma važnu ulogu zbog temperamentnih navijača, pa je to slučaj i u ovom duelu. Podrška publike je takva da često nosi domaći tim do pobede, a u primeru okršaja Kolumbije i Urugvaja, Kafeterosi su to iskoristili da ostvare četiri od ukupno pet koliko ih imaju protiv Urusa!
Urugvaj je samo jednom nadigrao Kolumbiju kao gost, kada je 2008. godine rezultat bio 1:0.