Kolumbija

Kolumbija namerava da izbegne Brazil

Kolumbija će završiti na prvom mestu grupe A ako u duelu sa Kostarikom na NRG stadionu u Hjustonu osvoji bar bod, mada isti rasplet može da se dogodi čak iako izgubi u zavisnosti šta u Filadelfiji urade SAD i Paragvaj.
Ekipa Hozea Pekermana, koja je inače treća na FIFA rang listi, pobedila je u oba dosadašnja susreta, dok je Kostarika bez ijednog pogotka i praktično se nalazi pre eliminacijom sa Kopa Amerika.
Nije bez značaja ni računica za sledeću fazu prema kojoj bi Kolumbija trebalo da se izbegne Brazil ako ostane načelu svoje grupe, a Karioke nadigraju Peru. Kafeterosi su prvi tim koji je osigurao učešće u nokaut fazi, najviše zahvaljujući odličnoj igri Hamesa Rodrigeza, koji je posle gola iz penala protiv SAD-a, postigao i drugi protiv Paragvaja, kada je upisao i asistenciju.
Jedan od boljih je bio i Karlos Baka, dok se još čeka na dobru igru Marlosa Morena koji je bio odličan u domaćem prvenstvu.
Kostarika se dobro ”potrudila” da ne nastavi takmičenje, ne postigavši nijedan gol za 180 minuta igre, a fudbaler Arsenala Džoel Kembel je bio skoro nevidljiv. Ekipi Oskara Ramireza je tako potrebno pravo čudo da bi se plasirala u četvrtfinale, pošto joj ne bi vredela ni pobeda protiv tima koji je pokazao najviše u grupi, ako bi SAD savladao Paragvaj. To čudo nije ništa manje ni u slučaju drugačijih rezultata u Filadelfiji: ako SAD i Paragvaj remiziraju, Kostarika mora da pobedi sa 7 golova razlike, dok bi u slučaju trijumfa Paragvaja, ta razlika mogla da bude ”pristojnija”, odnosno samo 4 gola!
Da stvar bude lošija po Los Tikose, za razliku od Pekermana koji ne brine zbog povreda svojih fudbalera, Ramirez ne može da računa na Kristijana Gambou i Marka Urenu, dok je nastup Oskara Duartea i dalje pod znakom pitanja.
Kolumbija i Kostarika su tri puta odmerili snage na ovom takmičenju, a ishod je svki put bio isti – pobeda Kolumbije uz ukupnu gol razliku 7:1.