Kostarika

Kostarika bez Kejlora Navasa na Kopa Amerika

Šta može da uradi Kostarika na Kopa Amerika bez svoje najveće zvezde, golmana Reala Kejlora Navasa? Jedan deo odgovora sigurno će biti isporučen već u prvoj utakmici koju Los Tikosi igraju u Orlandu protiv Paragvaja.
Ove dve ekipe su se pre početka takmičenja u grupi A, smatrale za autsajdere, ali je poraz domaćina SAD od Kolumbije doprineo da se pogledi na šanse u toj grupi malo koriguju.
U svakom slučaju, značaj osvajanj tri boda u ovom susretu ostaje isti, jer će eventualni gubitnik imati mnogo problema da uradi nešto više u nastavku takmičenja.
Navasa bi trebalo da zameni jedan od dvojice golmana koji se nalaze u sastavu legende kostarikanskog fudbala Oskara Ramireza – Patrik Pemberton ili Leonel Moreira.
Kostarika se trenutno nalazi na 23-em mestu FIFA rang liste, a prve dve godine u Brazilu uspela je da se plasira u četvrtfinale takmičenja.
Ova reprezentacija je u prethodnih osam mečeva izgubila samo jednom, ali su uoči Kopa Amerika odigrali samo jednu prijateljsku utakmicu kada su prošle subote pobedili Venecuelu.
Veliki uspeh 2010-te godine na Svetskom kupu u Južnoj Africi ostvario je Paragvaj koji se kao i njegov rival četiri godine kasnije, plasirao u četvrtfinale. 2011-te godine Paragvaj je bio finalista Kopa Amerika, ali je u finalu poražen od rekordera takmičenja Urugvaja.
Najveći problem ove selekcije je mala efikasnost, što se vidi i po nevelikom broju golova koje je postigla u dosadašnjem delu kvalifikacija za Svetsko prvenstvo u Rusiji 2018-te: sedam na šest mečeva.
Jedan od razloga je i izostanak najboljeg strelca svih vremena Roke Santa Kruza, pa je Valdez (13/75) jedini napadač sa dvocifrenim brojem pogodaka u nacionalnom dresu.
Veliko pojačanje za ekipu predstavljaće Huan Iturbe, 22-godišnji fudbaler Rome koji je u mlađim kategorijama igrao za Argentinu.
U prethodnih pet okršaja ovih selekcija, svaka ekipa je zabeležila po dve pobede, ali je jedina takmičarska pripala Paragvaju.