Kratka istorija NFL-a, spektakl koji traje skoro 100 godina!

Već skoro ceo vek je NFL jedna od najzanimljivijih stvari u životu prosečnog Amerikanca. Sezone su se igrale uvek, I tokom najveće ekonomske krize I u vreme Drugog svetskog rata.

Takmičenje je počelo 1920, samo nekoliko dana nakon sastanka na kom je odlučeno da se započne sa novom ligom. Samo dva tima iz te prve sezone se još uvek takmiče u NFL-u. Nakon dve sezone je promenjeno ime ligi I od tada nosi naziv NFL.

Super Bowl, finale sezone kakvo danas gledamo, je uveden 1966. godine. Nju Ingland Petriotsi imaju najviše nastupa, čak 9, ali su Pitsburg Stilersi uspešniji sa šest pobeda u finalu. U onim godinama pre uvođenja Super Bowl-a, treba istaći da je najuspešniji tim bila ekipa Grin Bej Pekersa dok su Njujork Džajentsi čak 13 puta završavali na drugoj poziciji.

Petog februara 2017. je odigran 51. Super Bowl u kom je ekipa Petriotsa savladala Atlanta Falkonse nakon produžetaka u jednom od najneizvesnijih finalnih mečeva u istoriji sporta.

Ove sezone će se finalni meč igrati u Mineapolisu, na US Bank stadionu koji je otvoren prethodnog leta I ima kapacitet od 70.000 mesta. Pored ekipe Mineapolis Vikinga na ovom stadionu će se u narednom periodu takmičiti I koledž ekipa u američkom fudbalu, ali se planira da se na stadionu igraju I fudbal I bejzbol.

Tokom regularne sezone će biti odigrano 256 mečeva, što znači da će svaki tim odigrati po 16 utakmica. Sezona traje 17 nedelja I svaka ekipa će biti slobodna po jednom. Ovu sezonu otvara šampionska ekipa, Nju Ingland će dočekati Kanzas Siti Čifse. Oni su veliki favoriti u tom meču, ali to ne mora ništa da znači u američkom fudbalu.

Milioni Amerikana će večeras sedeti ispred televizora I pomno pratiti svaki sekund meča u novoj sezoni. Možda i mi treba da damo šansu tom sportu, kad su već njegove utakmice čitavih 98 godina najvažniji sportski događaji u Americi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *