Kristaps Porzingis – Novi miljenik Njujorka

Letonski košarkaš Kristaps Porzingis je u kratkom vremenskom periodu prošao put od zviždanja publike do ovacija, a sada je novi miljenik Njujorka uz prvu zvezdu tima i kapitena Njujork Niksa, Karmela Entonija.

Publika u Njujorku, godinama naviknuta na poraze i loša izdanja Njujork Niksa, očekivala je da će na ovogodišnjem draftu njihov tim sa visokog četvrtog mesta odabrati neku od mnogobrojnih zvezda sa američkih koledža, ali je izbor kluba bio visoki Letonac, potpuno nepoznat američkoj javnosti. Njihovi strahovi su bili donekle i opravdani, naročito imajući u vidu nekolicinu promašaja na draftovima prethodnih godina, a prva asocijacija im je svakako bio Srbin Darko Miličić, koji je 2003. godine izabran kao drugi pik na draftu, koji se danas smatra jednim od najvećih promašaja u NBA ligi. Podatak da novi ruki Niksa dolazi iz Evrope je dodatno uticala na prvobitne zvižduke njujorške publike.

Međutim, 20-godišnji Porzingis je takođe poređen i sa NBA asovima poput Dirka Novickog i Pau Gasola, a imao je svest o načinu na koji američka javnost posmatra visokog tinejdžera iz Evrope – kao još jedan protraćeni pik na draftu, barem dok ne dokaže suprotno. Iste večeri je, uprkos zvižducima obećao da će učiniti sve kako bi promenio mišljenje navijača.

Ovaj 221 cm visoki košarkaš, koji se jednako dobro snalazi na pozicijama krilnog centra i centra, odmah je bio svestan da se nalazi na novom početku. Bez obzira na izvanredne atletske sposobnosti, začuđujuće veliku pokretljivost za svoju visinu i odličan domet u šutu, Porzingis je shvatio i prihvatio činjenicu da evropljani u NBA ligi moraju više da treniraju od svojih kolega pristiglih sa elitnih koledža.

Naporan rad se isplatio. Kristaps Porzingis je u dosadašnjem toku sezone ostvario nekoliko izvanrednih partija, a uskoro je usledilo i priznanje u vidu nagrade za najboljeg rukija meseca u Istočnoj konferenciji. Ispunio je obećanje dato navijačima, a Njujork Niksi su dobili igrača oko koga bi mogli da grade tim u budućnosti.

Danas je ovaj momak nadomak svog cilja. Iako je NBA sezona nedavno počela, već sada se može reći da je Kristaps Porzingis jedan od glavnih igrača Njujork Niksa, a nedavno je javnosti priznao da je Karmelo Entoni imao velikog uticaja na njegovu adaptaciju u ligi. Igrač koji važi za izuzetnog sebičnog košarkaša je postao mentor letonskom novajliji, a i košarkaški fanovi su zapazili da Entoni mnogo više asistira nego što je to bio slučaj tokom njegove karijere. Iako se Porzingis još uvek nalazi na početku, njegov dosadašnji učinak u NBA ligi nam daje za pravo da od njega očekujemo veliku karijeru u godinama koje slede.