Portugal Kristijano Ronaldo

Kristijano u grupi juri četiri rekorda na EP

Portugal u 21 čas započinje svoj nastup na ovogodišnjem Evropskom prvenstvu duelom protiv Islanda. Najveća zvezda ovog tima Kristijano Ronaldo juri četiri rekorda koja može da obori na ovom takmičenju.

Ukoliko se nešto nepredviđeno ne desi on bi morao da povede tim na meču sa Islanđanima , a ako izađe na teren već će izjednačiti jedan rekord. Trenutno je legendarni Luiš Figo rekorder po broju nastupa za selekciju Portugala sa 127 utakmica, a Kristijano ima jednu manje.

S obzirom da su u grupnoj fazi garantovane tri utakmice Ronaldo će ne samo izjednačiti Figov rekord, već će ga i nadmašiti. Očekuje se da fudbaler Real Madrida bude u timu bar do Svetskog prvenstva u Rusiji 2018. godine, tako da će prilično nadmašiti Figa.

On je već ubedljivo najbolji strelac u istoriji Portugala sa 58 golova, 11 više od Paulete i 17 više od Euzebija.

Ukoliko postigne gol na meču sa Islandom postaće prvi igrač u istoriji koji je tresao mreže na četiri Evropska prvenstva. Započeo je svoj golgeterski niz sa 19 godina na EP koje se održavalo u Portugalu.

Od tada je odigrao 14 utakmica na Evropskim prvenstvima i dve mu nedostaju da izjednači rekord po broju odigranih mečeva na smotrama najboljih timova Evrope. Trenutno rekord drže golman Holandije Edvin van der Sar i francuski defanzivac Lilijam Tiram sa po 16 odigranih mečeva.

Do sada je postigao šest golova na EP, pa će Kristijano u slučaju da tri puta zatrese mreže protivnika izjednačiti rekord Mišela Platinija po broju postignutih golova na Evropskim prvenstvima. Doskorašnji prvi čovek UEFA je to postigao samo na jednom takmičenju – 1984. godine u Francuskoj kada je bio deo pobedničkog tima.

Portugal se nada velikom rezultatu ovoga puta. Pre  osam godina su stigli do četvrtfinala, pre četiri do polufinala i nadaju se da će nastaviti ovaj niz i ove godine doći do samog kraja.

Selesao igra drugi meč dana, a u prvom duelu grupe F sastaju se Austrija i Mađarska.