kvalifikacije

Kvalifikacije za U21 se bliže kraju

Kvalifikacije za UEFA prvenstvo Evrope za fudbalere ispod 21 godine su se približile svom kraju i uskoro će biti poznato koje će još ekipe sledeće godine otputovati u Poljsku na završni turnir. Pršlog meseca su se domaćinu pridružile Portugal i Danska koje su u svojim grupama 4 i 5 osvojile prva mesta i osigurale direktna plasman na Euro.
Kuriozitet vezan za to prvenstvo je da će ono biti zabeleženo kao prvo na kojem će se nadmetati čak 12 timova u finalnom delu, što znači da je ostalo još devet slobodnih mesta – sedam za preostale pobednike grupa i dva za dva najbolja drugoplasirana tima. U tom delu je situacija takođe interesantna pošto će se za ta dva mesta kroz -plej-of boriti 4 najbolje drugoplasirane selekcije.
Pogled na tabelu grupe 3 otkriva ”čudnu” situaciju da je u vođstvu Makedonija ispred Francuske i Islanda, ali je još zanimljivije da Makedonci mogu čak na kraju da završe kao trećeplasirana ekipa i da ostanu bez šampionata Evrope.
Razlog za to je što Island ima bolje rezultate u duelima sa Makedonijom, tako da će mu biti dovoljne pobede u preostala dva meča od kojih je prvi sa Škotskom koja je odavno bez šansi. Utakmica se igra u Rejkjaviku, a ove selekcije imaju izjednačen bilans od po dve pobede u pet prethodnih susreta.
Višestruki šampion Španija se nalazi u problemu pošto se u grupi 5 nalazi u zaostatku u odnosu na vodeću Hrvatsku (od koje inače ima lošiji bilans u međusobnim duelima) i drugoplairanu Švedsku. Crvena furija ima obavezu da pobedi u dva preostala susreta što bi joj donelo jedno od prva dva mesta.
Španija najpre igra sa San Marinom u gostima, gde će se najverovatnije brojati samo lopte u mreži domaćina, a onda i sa Estonijom. Inače, u tri prethodna meča sa San Marinom, Crvena Furija je svom protivniku dala tačno 30 golova!