Lak postao najplaćeniji NFL igrač

Endru Lak je nakon dugih pregovora postigao dogovor sa Indijanapolis Koltsima i postao najplaćeniji NFL igrač. Ovaj ugovor će imati velike posledice, ne samo na Laka i Koltse, već i na celu ligu.

Naslednik

Indijanapolis Koltsi su draftovali Edrua Laka kao prvog pika na draftu 2012. Pejton Mening je imao velikih problema sa povredama, zbog čega je propustio celu 2011. sezonu. Bez Meninga na u timu, Koltsi su sezonu završili kao najlošiji tim u ligi, sa skorom 2-14. Svima je bilo jasno da im je potreban naslednik. Lak je vratio franšizu na pravi put. Već u svojoj ruki sezoni odveo je Koltse u plejof. Dve godine kasnije, talentovani kvorterbek je odveo tim u finale AFC konferencije, gde je poražen od Nju Ingland Pejtriotsa. Sve što je Endru Lak uradio u Indijanapolisu tokom svog ruki ugovora upućivalo je na to da će dobiti mega ugovor.

Finansijski detalji

Lak je potpisao šestogodišnji ugovor vredan 140 miliona dolara. Finansijski detalji uključuju 87 miliona garantovanog novca, što je novi rekord. Endru je dobio 32 miliona dolara za potpisivanje novog ugovora, a osnovna plata mu je zagarantovana tokom prve tri sezone. Pored toga, Lak može da zaradi dodatno ukoliko se bude našao na rosteru tima na startu sezone. Endru Lak će u proseku zarađivati nešto više od 23 milona dolara po sezoni, što ga čini najplaćenijim igračem u ligi.

Uticaj

Kada neki igrač potpiše ovakav mega ugovor to ima veliki uticaj na ostatak lige. Pored Laka postoji još igrača koji smatraju da zaslužuju veliki novac i sigurno će težiti tome. Na primer, Kirk Kazins je prošle sezone igrao fantastično za Vašington Redskinse. Franšiza iz prestonice je odlučila da ga teguje, što nije smetalo ovom kvorterbeku. Ukoliko Kapetan Kirk odigra ove sezone na visokom nivou, Redskinsi neće imati gde, već će morati dobro da plate svog kvorterbeka. Merilo za nove ugovore je sada Endru Lak. Čak i veterani će pokušati da dođu do velikih para po ugledu na igrača Koltsa. Dru Bris je godinama jedan od najboljih kvorterbeka u ligi, ali njemu uskoro ističe ugovor sa Nju Orleans Sejntsima. Franšiza iz Luizijane ne želi da se odrekne svog najboljeg igrača, a pošto se stanje na tržištu promenilo to bi moglo skupo da ih košta.

Endru Lak je potpisao ugovor koji će promeniti NFL. Postavljeni su novi standardi po pitanju plate najvažnijeg igrača u timu, a porast seleri kepa će primorati franšize da izdvoje znatno veća sredstva i možda preplate pojedine igrače.