Lale

Lale moraju da ”prže” na Tiganju!

Za Holandiju počinje veoma bitna nedelja u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo u Rusiji, a početak dešavanja je okršaj sa Belorusijom na stadionu Fejenorda u Roterdamu.
Naravno, mnogo više medijske pažnje se posvećuju utakmici koju Holandija igra u ponedeljak sa Francuskom, ali je bi neosvajanje sva tri boda u meču sa Belorusima za Lale bilo tretirano kao izuzetna neuspeh, pogotovo posle remija sa odlučnom Švedskom u prvom kolu.
Holandija je u kampanju ušla sa sa neprijatnim sećanjem na prethodnu posle koje su ostali bez plasmana na Evropsko prvenstvo u Francuskoj.
Selektor Deni Blind je potvrdio da ambicije njegovog tima u ovoj utakmici isključuju svaki drugi rezultat sem pobede, pogotovo jer se utakmica igra pred domaćim navijačima.
Belorusija je u prvoj utakmici takođe osvojila bod, ali je to za ovaj tim priličan uspeh jer je ostvaren u susretu sa finalistom letošnjeg prvenstva starog kontinenta, Francuskom. Belorusi u Roterdam stižu bez poraza u tri poslednje zvanične utakmice i veoma motivisani da takvu seriju i produže.
Inače, Belorusija nikada do sada nije uspela da se plasira na neko od velikih takmičenja, završivši kvalifikacije za EURO 2016 kao četvrta u grupi iza Španije, Slovačke i Ukrajine.
Deni Blind će i ovoga puta biti bez pomoći Arjena Robena, ali i Stevena Berghuisa i Luka de Jonga koji su povređeni.
Naknadne pozive su dobili Memfis Depaj i Sim de Jong.
Blind je najavio da bi na gol mogao Stekelenburg, dok bi na poziciji desnog beka mogao da se nađe debitant Rik Karsdorp. Jedan od dvojice napadača će morati da otpadne, a još se ne zna da li će to biti Jansen ili Dost.
Holandija i Belorusija su do sada odmeravali snage šest puta koji su se okončali sa dvostruko više pobeda Lala (4:2).
Zanimljivo je da je Belorusija pobedila u prvom (1995) i polsednjem susretu (2007). Narandžasti su sva tri meča pred svojim navijačima pobeili bez primljenog gola.
Atmosfera na Tiganju će biti veoma zagrejana, pošto Holandija odavno nije igrala u Roterdamu, tako da može da se očekuje rani pogodak domaćina, da bi se utakmica što pre odlučila i fudbaleri poštedeli previše napora pred duel sa Francuskom.
Utakmica počinje u 20:45.