Legendarni Iker Casillas seli se u Porto

Završena je saga oko statusa golmana Reala – legendarni Iker Casillas napušta Madrid i seli se u Porto, sa suzama u očima, koje nije mogao sakriti na oproštajnoj konferenciji za štampu.

Već nekoliko godina traje neslaganje predsednika Reala, Florentina Pereza, i jednog od najboljih golmana u istoriji tog kluba, a po rečima majke Ikera Casillasa uzrok takvog odnosa je želja Pereza da umesto Casillasa dovede u klub golmana Juventusa Gianluigi Buffona. Konačno, odlazak Casillasa u Porto je bio nagoveštavan prethodnih dana, i kada se mislilo da je posao završen, došlo je od iznenadnog zastoja. Iker Casillas je bio spreman da potpiše ugovor sa portugalskim klubom, prihvativši godišnju platu od oko 2.5 miliona evra, jer je Real obećao isplatu rezlike u ugovoru sa Kraljevskim klubom. Ugovor Casillasa i Reala je potpisan do 2017. godine, a Real po tom ugovoru duguje svom golmanu još 14 miliona evra. Dogovor je bio da Real tu razliku ispalti u naredne dve godine kroz prebijanje obeštećenja sa Portom, međutim ispostavilo se da je to veoma nepovoljno za Casillasa. Naime, ukoliko bi Porto isplatio tu razliku svom novom golmanu, ona bi bila umanjena za 50% poreza po portugalskim zakonima. Zbog toga je Casillas stopirao taj transfer i ušao u nove pregovore sa klubom. Osim toga pojavila se i mogućnost slanja Casillasa u Manchester United u sklopu razmene za De Geu. Ipak, stvari su na kraju okončane tako što je postignut dogovor i Casillas se definitivno seli u Porto.

Real je dao saopštenje kojim se oprašta od svog kapitena, izražavajući gomilu emocija, ali utisak je da je one nisu iskrene. Takođe, utisak je da je Casillas razočaran odnosom kluba i dela navijača prema njema, jer nisu pokazali dovoljno poštovanja za njegovih 25 godina provedenih u klubu i 725 nastupa u kojima je osvojio čak 18 trofeja – tri trofeja Lige šampiona, jedno osvojeno klupsko Svetsko prvenstvo, jedan Interkontinentalni kup, dva evropska Superkupa, pet titula španskog prvaka, dva Kupa kralja i četiri Superkupa Španije.

Casillas je napustio stadion Santiago Bernabeu bez adekvatnog ispraćaja kakav sleduje takvoj legendi. Ali, nema sumnje da je ogorčen, što se lako da zaključiti iz reči njegove majke – da bi više volela da je otišao u Barcelonu, jer je to gospodski klub. Ipak, on je smogao snage da na oproštaju pošalje poruku navijačima Reala:

“Na kraju, svim Madridistima, hvala vam za svu vašu bezuslovnu podršku, zato što ste bili ovde za mene u teškim i lepim trenucima, zbog toga što ste me izabrali za svog kapitena omogućivši mi da podižem trofeje. Kakvim god me zapamtili, kao dobrog ili lošeg golmana, iznad svega voleo bih da me zapamtite kao dobro biće i dobru osobu, sa mojim manama. Hvala vam. Nikad vas neću zaobraviti budite sigurni gdegod da odem, uvek ću uzvikivati: Hala Madrid!”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *