Legende Lejkersa ili Bulsa, ko je bolji?

Prethodnih dana društvene mreže je poput požara zahvatilo pitanje: ko je bolji legende Lejkersa ili Bulsa?

Sve je počelo kada je Šeklil O’Nil na svom instagram profilu postavio sliku sa hipotetičkim najboljim postavama Los Anđeles Lejkersa i Čikago Bulsa, uz komentar da bi njegov tim sa 50 razlike savladao Bulse. Na ovo je odgovorio Skoti Pipen, rekavši da je on u svojoj karijeri osvojio duplo više titula od Šeka. Nakon ovoga pale su teške reči između dva člana Kuće slavnih, ali javnost je počela da razmišlja ko bi stvarno pobedio kada bi se na terenu našli najbolji igrači iz svih era koji su igrali u Lejkersima i Bulsima.

Los Anđeles Lejkers su jedna od najuspešnijih franšiza u NBA. Tim iz Grada Anđela 16 puta osvajao je šampionski prsten, a 21 bivši igrač ovog tima našao je svoje mesto u Kući slavnih. Zbog toga je veoma teško napraviti najbolji tim Lejkersa svih vremena, ali ovako je to izgledalo u izboru Šekila O’Nila. Na poziciji plejmejkera bio bi Medžik Džonson, čovek koji je modernizovao košarku svojim stilom igre. Najbolji igrač Lejkersa u poslednih deset godina, Kobi Brajant igrao bi na poziciji beka šutera. Crna Mamba je jedan od najboljih igrača u NBA ikada i s pravom se nalazi u ovoj postavi. Na poziciji krila nalazio bi se Eldžin Bejlor, član Kuće slavnih koji je za tim iz Los Anđelesa igrao u periodu 1958–1971. Šekil O’Nil je sebe stavio na poziciju krilnog centra. Jedan od najdominantnijih igrača koji je ikada kročio na NBA parket bio je nezustavljiv kada dobije loptu u reketu. Karim Abdul-Džabar je centar ove ekipe. Fantastičan igrač koji je sa Medžikom promenio košarku jedan je od najboljih Jezeraša svih vremena. Koliko je konkurencija jaka govori podatak da u prvu postavu nisu ušli Džeri Vest, Džejm Vorti, Vilt Čembrlejn, Džamal Vilks i mnogi drugi.

Čikago Buls su treća franšiza po uspehu i sa 6 titula NBA šampiona odmah su iza Los Anđeles Lejkersa. Svi uspesi Bulsa vezani su za generaciju koja je devedesetih godina prošlog veka dominirala u najjačoj ligi na svetu, pa stoga ne čudi da se najveći broj igrača na O’Nilovoj listi našao baš iz ovog perioda. Plejmejker najboljeg tima Bulsa svih vremena bi bio Derik Rouz, fantastičan košarkaš koji je trenutno vođa Čikaga, tima koji je igrao u polufinalu Istoka prošle sezone. Možda bi tim iz Vetrovitog grada prethodnih sezona bio uspešniji, da prva zvezda nije imala velikih problema sa povredama. Na poziciji beka igrao bi najbolji igrač svih vremena, Majkl Džordan. On je najzaslužniji za sve uspehe ovog tima. Skoti Pipen bio je veoma važan igrač u šampionskim godinama Bulsa, ali nikad nije dobio priznanje koje zaslužuje. Čovek koji je igrao u Džordanovoj senci zauzeo bi poziciju krila u legendama tima iz Čikaga. U sportu ima mnogo ekscentričnih ljudi, ali samo jedan je Denis Rodman. Neobična frizura, tetovaže, pirsinzi i stil života su ono što je definisalo Rodmana van terena, ali na parketu on je bio jedan od najboljih defanzivaca u NBA i čovek koji je hvatao sve lopte. Kao centar ovog tima Bulsa igrao bi Horas Grant. U uži izbor kao najbolji igrači u istoji tima iz Vetrovitog Grada sigurno mogu ući Žoakim Noa, Toni Kukoč, Stiv Ker i Ron Harper.

Zajedničko za većinu igrača koji su se našli na listi Šekila O’Nila je trener. Fil Džekson je bio arhitekta velikih uspeha oba tima u prethodnih 25 godina, pa je pitanje koga bi on vodio sa klupe u ovom okršaju.

Nisu samo Pipen i O’Nil vodili žučnu raspravu o tome ko je bolji. Fanovi ovih NBA franšiza su na društvenim mrežama iznosili stavove zašto je baš njihov tim bolji. U priču se malo umešao i 2K Sports, kompanija koja ima prava na video igre vezane za NBA. Oni su u simulaciji pokazali da bi u neizvesnoj utakmici slavili Los Anđeles Lejkersi.

Svi igrači koji su se našli na listi su istinske legende košarke, pa šta vi mislite kada bi se oni sastali na parketu, ko bi pobedio, Los Anđeles Lejkersi ili Čikago Bulsi?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *