Lešon Mekoj trejdovan u Bafalo Bilse

S velikom neizvesnošću na poziciji kvoterbeka i sa samo jednim kvalitetnim hvatačem, Bafalo Bilsi planiraju da implementiraju ofanzivnu šemu sa puno trčanja pod novim glavnim trenerom Reksom Rajanom i novim ofanzivnim koordinatorom Gregom Romanom. Uz to, više neće biti dileme ko će biti startni raning bek u Bafalu naredne sezone, jer su Bilsi postigli dogovor o trejdu kojim će poslati lajnbekera Kika Alonza Filadelfija Iglsima u zamenu za Pro Bowl trkača Lešona Mekoja.

Lešon “Šejdi” Mekoj je celu svoju šestogodišnju karijeru u NFL-u proveo u Filadelfiji i iako njegova cifra u seleri kep-u za 2015. iznosi ogromnih 10 miliona dolara, on će ekspresno postati jedan od glavnih igrača Bilsa. Tokom šest godina u ligi Mekoj je ostvario četiri sezone sa preko 1,000 jardi trčanjem, a najboljih 1,607 jardi je ostvario 2013. Prošle godine njegov učinak je pao na 1,319 jardi, a prosek jardi po nošenju je bio razočaravajućih čitav jard manje nego 2013. godine. Međutim, on sam je prošle sezone imao tek nešto manje jardi trčanjem nego čitav tim Bilsa. U Bafalu će se Mekoj pridružiti još jednom bivšem trkaču Filadelfije, Brajsu Braunu, koji je doveden u trejdu prošlog maja. Trejd za Mekoja takođe znači da Bafalo Bilsi neće produžiti ugovor sa trkačem Si Džej Spilerom, koji će postati slobodan igrač sledeće nedelje. Ostaje da vidimo šta će Bilsi uraditi sa trkačem veteranom Fredom Džeksonom, koji je zajedno sa Spilerom pretrpeo veliki broj povreda u poslednje dve sezone, što je dosta uticalo na igru Bilsa po zemlji – nešto što novi glavni trener Reks Rajan vidi kao ključni deo napadačke šeme.

U Filadelfiji će se Kiko Alonzo  ponovo ujediniti sa trenerom Čipom Kelijem, koji ga je trenirao na Univerzitetu Oregon. Alonzo je imao trenutni uticaj na igru Bafala nakon što su ga izabrali u drugoj rundi drafta 2013. godine. Te godine je bio je kandidat za odbrambenog rukija godine u NFL-u nakon što je predvodio Bilse sa 159 obaranja, dva osvojena fambla i četiri presečene lopte nastupajući u svih šesnaest utakmica. Međutim, Alonso je propustio celu prošlu sezonu, zbog povrede kolena, a u njegovom odsustvu Bilsi su imali jednu od najboljih odbrambenih sezona u skorijoj istoriji, budući da su lajnbekeri Najdžel Bredhem, Preston Braun i Brendon Spajks i više nego nadomestili gubitak Alonza. Zbog toga, uprava Bilsa je donela odluku da ne menja prošlosezonsku grupu lajnbekera, a trejdom će momentalno unaprediti napad.

Glasine kažu da će Filadelfija pokušati da se trejdom popnu na draftu sa ciljem da odaberu kvoterbeka Oregona Markusa Mariotu, koji bi se savršeno uklopio u sistem Čipa Kelija. Da bi ostvarili ovaj potez bilo je neophodno da se oslobode Mekojeve velike plate i ojačaju svoju odbranu, što neće moći da urade u prvom kolu ovogodišnjeg drafta ukoliko se dokopaju Mariote.

Trejd će biti ozvaničen sledeće nedelje kada počne nova ligaška godina.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *