Letonija, neočekivani kandidat za visok plasman

Iako do skoro nisu bili među najkvalitetnijim evropskim reprezentacijama, sve češće se priča o Letoniji kao ekipi koja bi mogla da iznenadi. Nekoliko zvezda u njihovom timu će biti dovoljno da se mnogim timovima pokvare planovi.

Letonija osvajač prvog Eurobasketa, 1935. u Švajcarskoj. Samo jednom nakon toga su bili blizu da ponove takav rezultat, ali je četiri godine kasnije Litvanija bila uspešnija. Iako se krug najužih favorita zna, Letonija je jedna od ekipa koje će vrebati šansu za medalju.

Pogled na postavu Letonije ostavlja bez teksta. Čak I košarkaški laici na spisku vide nekoliko imena koja su im poznata I koja mogu da naprave problem protiv bilo koje ekipe. Trojica momaka u startnoj petorci su mlađi od 25 godina I može se očekivati da Letonija I narednih godina bude kamen spoticanja najjačim timovima.

Na poziciji pleja je Janis Strelnieks, momak koji već ima tri sezone u Evroligi I koji je ovog leta potpisao ugovor sa Olimpijakosom. Prethodne tri godine je bio šampion Nemačke a u dve evroligaške sezone sa Bambergom je beležio po 3.4 asistencije I 10.7 poena. To je bilo dovoljno za prelazak u Olimpijakos, gde će moći još više da napreduje. Njegova zamena će biti Aigars Škele I tu bi Letonci mogli da imaju najviše problema. Čini se da on nije dorastao visokim dometima pa će Strelnieks morati mnogo vremena da provodi u igri I troši snagu već u ranoj fazi turnira.

Na dvojci je situacija potpuno drugačija. Iskusni Janis Blums bi mogao da igra u mnogim reprezentacijama sa ovog turnira a u svojoj će biti rezerva. Startno mesto će imati Dairis Bertans, stariji od braće, igrač Armanija. Njemu će ovo biti četvrto EP I očekuje se da bude predvodnik ove generacije. Iskustvo ima, kvalitet je tu a nakon nekoliko dobrih mečeva bi mogao da izraste u lidera ekipe.

Šezdeseti pik sa drafta 2013. Janis Tima, biće krilo letonske reprezentacije. Ovog leta je hladni Zenit zamenio mnogo prijatnijom Baskonijom a svoju dobru formu iz prethodne sezone će pokušati da nastavi na Eurobasketu.

Četvorke će igrati Rolands Šmits I mlađi brat Bertans. Šmits je bio Rising Star prošlosezonskog Evrokupa I mogao bi da bude jedno od najprijatnijih iznenađenja ovog turnira. Podrška će mu biti Bertans, igrač dobro poznat navijačima Partizana. Nakon pet evroligaških sezona se otisnuo u NBA I išlo mu je odlično tokom prve sezone. Dvanaest minuta po meču u San Antoniju su mu mnogo značili pa bi na ovom Evropskom prvenstvu mogao da bude jedan od najboljih igrača na svojoj poziciji.

Najveća zvezda tima je centar. Kristaps Porzingis će biti neko u koga će svi gledati, od letonskih navijača u domovini do navijača Njujork Niksa u predgrađima ‘’Velike jabuke’’. Kako I ne bi gledali, letonsko čudo od deteta je za samo dve sezone u NBA sebi izgradio takvu reputaciju. Imao je prosek od 16 poena I 7 skokova u te dve godine a malo je centara koji mogu da ga čuvaju na ovakvom takmičenju. Sasvim sigurno će biti najbolji strelac svoje reprezentacije a od plasmana Letonije će zavisiti I da li može do nekog individualnog priznanja.

Na prvi pogled, Letonija nema dubinu u rosteru. Iako će verovatno igrati sa mnogo, 10 ili 11, igrača u kontinuitetu, postoji ogroman jaz između startne petorke I rezervi. To će im predstavljati problem jer neće biti u stanju da drže ritam protiv snažnijih protivnika. Sa druge strane, individualni kvalitet će biti dovoljan za pobede nad slabijim timovima pa je za očekivati da se Letonci nađu u završnici turnira. A tamo će mnogo zavisiti od žreba I protivnika.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *