Letonski Ventspils juriša na sedmi trofej

 

Letonski prvoligaš „Ventspils“ juriša da po sedmi put osvoji najelitnije takmičenje u ovoj zemlji. Veliku pomoć u tome pruža mu Nikola Boranijašević, koga mnogi smatraju jednim od najperspektivnijih mladih srpskih fudbalera. Boranijašević je prve fudbalske korake načinio u novovaroškom FK „Zlataru“, klubu poznatom kao rasadnik vrsnih igrača, iz koga je potekao i čuveni Ljubinko Drulović. Odatle prelazi u čačanski Borac, gde provodi osam godina.

Izvor: Lična arhiva Nikole Boranijaševića

Izvor: Lična arhiva Nikole Boranijaševića

– Po završetku osnovne škole prešao sam u Borac, veliki klub sa velikom istorijom. Tamo sam prošao sve selekcije mladjih kategorija i došao do prvog tima. Godinu sam proveo na pozajmici u Srpskoj ligi zapad. Šest meseci bio sam u Poletu iz Ljubića i šest meseci u Rudaru iz Kostolca, gde sam stekao veliko iskustvo. Vratio sam se u Borac koji je te godine ispao iz lige i usledila je borba tima za povratak među najbolje, i moja borba da se izborim za mesto u startnih 11. Već nakon nekoliko utakmica dobio sam poverenje trenera i uprave kluba i ustalio se u prvoj postavi.U Borcu sam odigrao dve sezone u Prvoj ligi Srbije i jednu sezonu u Super ligi, što smatram velikim uspehom u mojoj karijeri. Tu sam radio sa divnim ljudima – saigračima, trenerima, mladjih kategorija I prvog tima I svih koji su bili u klubu I uz klub.

Ventspils je Vaš prvi klub van Srbije. Kako ste se snašli u novoj zemlji i koliko je bilo teško dokazati se i doći do startne postave?

– Ventspils je kada sam došao,već bio u jeku sezone i gubio trku za titulom. Čim sam stekao pravo za nastup izborio sam mesto u startnih 11. U timu je već bio Ivan Djoric iz Srbije koji mi je mnogo pomogao na treninzima, ali i van terena, pa sam se brzo uklopio..Nakon odigrana tri kola imao sam mali peh sa kolenom, pa sam pauzirao 2 utakmice. Za to vreme klub je promenio trenera i na čelo ekipe je dosao Englez Paul Ešvort koji je već vodio klub pre par godina. Uneo je dozu svežine i promene u tim pa smo se brzo vratili na pobednički niz. Izgubili smo trku za prvim mestom ali smo izborili treće koje vodi u kvalifikacije za Ligu Evrope. Paul veoma ceni moje igračke kvalitete i uživam njegovo veliko poverenje.

Izvor: Lična arhiva Nikole Boranijaševića

Izvor: Lična arhiva Nikole Boranijaševića

Kakav je letonski fudbal?

– Letonci se trude da podignu fudbalski nivo na sto je veći stepenik je moguće. Iz godine u godinu daju sve od sebe,a klubovi dosta ulažu u razvoj mladih igrača, dobrih terena i svega ostalog sto je potrebno za igrače.

Kako komentarišete ovu sezonu? Kako je bilo Ventspilsu u ovom takmičenju?

Ova sezona je po svemu sudeci dosta neizvesna. Mnogi timovi kao što su Spartak, Riga FS, Riga FC pozitivno iznenadjuju. Spartak je prvi,dok je Riga 4 sa istim brojem bodova kao Liepaja koja je treća na tabeli i koja je podbacila na pocetku sezone. Prvenstvo je međutim dugo i ovo je tek početak. Biće neizvesno do samog kraja sezone.

 

 

Kakve su šanse da klub bude prvak po sedmi put?

Mi smo na drugoj poziciji sa samo bodom zaostatka za Spartaksom koga smo dobili kod kuće, ali smo ispustili prva dva kola kao domaćini sa Riga FC i Liepajom koju smo vodili 2:0 prvo poluvreme, a na kraju zavrsili 2:2. Verujem da cemo nastaviti niz pobeda i izboriti prvo mesto na tabeli.

Koliko će to biti teško?

Osvajanje titule po sedmi put neće biti lak zadatak I vodićemo neprestanu borbu sa Liepajom i Spartaksom koji imaju odlicne timove. Sigurni smo u sebe i idemo ka tom cilju iz utakmice u utakmicu. Imali smo loš start sa dva remija,ali smo uspostavili pobednički niz i nadam se da ćemo sa njim nastaviti do kraja u svakoj utakmici. Igramo i polufinale kupa i u prvoj utakmici u gostima smo dobili Jelgavu sa 1:0. Očekuje nas revanš na nasem terenu. Nadamo se ulasku u finale i prvom mestu i u kupu.