Levandovski

Levandovski kao garancija uspeha

Takmičenje u grupi C na EURO 2016 u Francuskoj, počinje okršajem u Nici gde se sastaju Poljska i Severna Irska, koje se nadaju da bi u konkurenciji Nemačke i Ukrajine mogle da se probiju u sledeću fazu takmičenja.
Pobeda bi značila ogroman koraku u tom pravcu, a svaka reprezentacija ima svoje adute na koje računa u ovom susretu.
Poljska je najefikasnija ekipa u kvalifikacijama, a najveći udeo u zadobijanju tog statusa ima napadač šampiona Nemačke, Robert Levandovski koji je bilansu od 33 pogotka svog tima, doprineo sa 13! Levandovski je inače postigao 42 gola za Bajern u svim takmičenjima, a sa 30 je bio najbolji golgeter Bundeslige!
Pored njega, okosnicu tima koji je poražen samo dva puta na 20 utakmica odigranih u poslednje dve godine, čine Vojćeh Ščećni, Lukas Fabijanski, Lukas Pišček, Jakub Blašikovski i Gregor Krihovijak.
Ekipa Adama Navalke je u toku kampanje za Evropsko prvenstvo savladala Nemačku već u drugoj utakmici grupne faze, da bi joj isti rival naneo jedini poraz u grupi u septembru prošle godine.
U susretu protiv Severne Irske, Navalka će se verovatno opredeliti da na golu stoji Ščećni, dok bi Levandovskom društvo u napadu trebalo da pravi fudbaler Ajaksa Arkadijus Milik.
Međutim, na sve što eventualno Robert Levandovski ima da kaže, Severna Irska ima spreman odgovor! Ova selekcija ne samo da je bila najbolja u svojoj kvalifikacionoj grupi ostvarivši istorijski plasman na prvenstvo Evrope (postala je prva ekipa koja je trijumfovala a bila izvučena iz petog šešira), nego je postavila i novi nacionalni rekord sa 12 uzastopnih mečeva bez poraza, što je najduži niz od svih selekcija koje se nalaze u Francuskoj!
Severna Irska se pojavljuje na nekom velikom takmičenju po prvi put posle 30 godina i Svetskog kupa u Meksiku, a svi u timu se nadaju da će ova generacija ostaviti dovoljno dobar rezultat da na naredni plasman ne mora da se čeka toliko dugo.
Selektor Majkl O’Nil ima na raspolaganju kompletan sastav sa najboljim strelcem Kajlom Lafertijem i odbrambenim fudbalerom Garetom Mekolijem koji će verovatno biti zadužen za sprečavanje Levandovskog da već na startu pokaže koliko je opasan.
Poslednji susret ove dve ekipe odigrao se u kvalifikacijama za Svetski kup u Južnoj Africi, a rezultat je bio 1:1. Kada su u pitanju mečevi za prvenstvo Evrope, davne 1962-ge godine rivali su odmerili snage u kvalifikacijama, a u oba susreta Severna Irska je bila bolja identičnim rezultatom.

Utakmica počinje u 18 sati.