Liga Šampiona : finalno poglavlje

Ma koliko je finale Lige Šampiona uzbudljivo, još ima onih koji žale što na Olimpijskom stadionu u Berlinu neće uživati u prvom Klasiku u finalu ovog takmičenja. Da, bilo bi fenomenalno gledati kako jedan protiv drugog igraju dva najbolja svetska fudbalera Mesi i Ronaldo i pritom odlučuju o trofeju šampiona Evrope.
Međutim, u ceo ”san” se umešao Juventus, odnosno Španac Morata koji je svom bivšem klubu dao gol u Madridu, pa se tako umesto Klasika, u Berlinu igra meč dve ekipe koje se nikada ranije nisu srele u finalu nekog evropskog kupa. Ovaj duel se u stvari igrao veoma retko, samo šest puta u zvaničnim utakmicama pod okriljem UEFA.
Kad je već tako, onda treba reći da su u par navrata Juventus i Barselona bile ”blizu” da odigraju najveće finale, u stvari da su se mimoilazili ”za dlaku”.
U eri Mišela Platinija, Juventus je učestvovao u finalima 1983. i 1985. godine, a Teri Venejbls i njegova Barselona su do finala stigli godinu dana kasnije. ”Drim tim” Johana Krojfa je bio deo finalnog spektakla 1992. i 1994. godine, a Juventus je nakon toga sa Marćelom Lipijem na klupi tri puta za redom bio akter najvećeg fudbalskog događaja na Starom kontinentu (1996-1998).
Ove sezone im je bilo suđeno da se ”promaše”, ali Barselona i Juventus su otvorili novo poglavlje u svojoj, ne baš tako bogatoj istoriji međusobnih susreta. Mesi će tako umesto Ronalda koji jedini može da mu parira svojim zvezdanim sjajem, za rivala imati Pola Pogbu, za koga je ovaj meč kao stvoren da pokaže da njegovo vreme tek dolazi.
Otako je trijumfom nad Ajaksom na penale osvojio trofej u sezoni 1995/96, Juventus je još tri puta stizao do finala, ali je sva tri puta izgubio. ”Staroj dami” se često u Italiji ”spočitava” nesrazmera između domaćih trofeja i onih osvojenih u Evropi. I dok su ”belo-crni” osvojili čak 31 skudeto (samo pet manje nego najveći rivali Inter i Milan zajedno), na krov Evrope su se ispeli samo dva puta u čemu su nadmašeni i od Intera koji je tri puta bio šampion Evrope, a naročito od Milana koji ima sedam trofeja.
Juventus osim toga što će mu protivnik biti možda najbolji tim Barselone ikada, protiv sebe imati i lošu tradiciju koju italijanski klubovi imaju protiv španskih u finalima ovog takmičenja. Od ukupno šest dosadašnjih italijansko-španskih finala, četiri puta je trofej odlazio put Pirineja.
A da li je ovaj tim Barselone zaista najveći u njenoj istoriji? Čak i od onog Gvardiolinog? U ekipi se nalazi fudbaler koji već godinama nosi epitet najboljeg na svetu – Leo Mesi, koji sa Nejmarom i Suarezom čini napad koji može da da gol bukvalno kad god poželi, osvojena su dva trofeja, a Barselona je izraziti favorit da osvoji trostruku krunu po prvi put otkao je to uradio Gvardiola u svojoj debitantskoj sezoni.
Barselona u Berlinu igra svoje četvrto finale od 2006. godine, što u tom periodu nije uspela nijedna druga ekipa. Po prvi put će u istoriji Lige Šampiona u finalu igrati dvojica fudbalera koji su za isti tim postigli po devet i više golova u sezoni – Mesi i Nejmar. Argentinac je čak 4 puta u jednoj sezoni postigao toliko golova, a u dresu Barselone to je osim njemu i Nejmaru, uspelo još samo Rivaldu u sezoni 1999/2000.
Interesantno je da se Mesi i Bufon nikada nisu sreli u jednoj zvaničnoj utakmici, a u slučaju da zatrese mrežu legende na golu Juventusa, Mesi će biti usamljeni rekorder Lige Šampiona (trenutno deli prvo mesto sa Ronaldom sa 77 postignutih golova!).
U Berlinu se ne igra Klasiko, ali nije isključeno da ova utakmica postane klasik finala Lige Šampiona!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *