Lil

Lil

Smešten na samoj granici sa Belgijom, sa jakim uticajima Flamanaca, ovaj grad neodoljivo podseća na Brisel ili Amsterdam. Ni jedan grad u Francuskoj nije toliko puta osvajan kroz vekove, zbog svog položaja na trasi puteva između Francuske i Engleske. Glavni je grad regije Nord-Pas-de-Calais. Grad leži na reci Deul i treća je po veličini rečna luka Francuske.

Lil se prvi put pominje 1054. godine mada lokalna legenda kaže da je grad osnovan 640. Od tada su se smenjivali narodi pod čijom vlašću je bio, od grofova Flandrije, Burgundije, preko Habzburgovaca i Španaca do francuskog kralja Luja XIV koji je 1668. grad pripojio Francuskoj. U Lilu je najviše zastupljena tekstilna industrija, a poznat je i kao univerzitetski centar sa najvećim brojem studenata u Francuskoj.

Lil

STADE PIERRE MAUROY

Multifunkcionalni stadion otvoren je u avgustu 2012. Plan za izgradnju je napravljen još 2001. ali je sve stopirano jer je lokacija za izgradnju bila previše blizu tvrđave iz XVII veka. Novi plan je urađen 2009. kada je i započela izgradnja čitavog kompleksa. Prvobitni naziv stadiona je bio Grand Stade, ali je promenjen nakon smrti gradonačelnika Lila.
Stadion je multifunkcionalan i koristi se za razne sportske i druge događaje. Na njemu je organizovano evropsko prvenstvo u košarci 2015. a koristi se i kao koncertna dvorana, jer je krov stadiona moguće otvoriti ili kompletno zatvoriti za 30 minuta. Na ovom stadionu igraće se 4 meča grupne faze, jedan meč osmine finala i jedan četvrtfinalni meč.