London

London: Marej ili Đoković?

Onaj ko bi pomislio da bez Federera i Nadala na završnom ATP turniru u Londonu neće biti dovoljno uzbuđenja, pokazao bi da tenis ne spada u neku od njegovih važnijih područja interesovanja. Postoji nekoliko razloga koji bi veoma lako mogli da ospore takav zaključak.
Prvi, a verovatno i najvažniji je to, što za razliku od prošle godine, pitanje ko će godinu završiti kao najbolji na svetu, svoj odgovor može dobiti upravo u Londonu. Da li će to biti trenutni vladar, Endi Marej, ili će Novak Đoković uspeti da se izdigne iznad trenutne situacije i po treći put za redom sledeću sezonu započne kao prvi na ATP listi?

London
Možda je turnir neučestvovanjem dvojice najvećih Gren Slem šampiona izgubio na kvalitetu, ali je prisustvom dvojice debitanata, Gaela Monfilsa i Dominika Tima definitivno dobio na svežini. Uostalom, Monfils je posle sjajne sezone dostigao najbolji plasman u karijeri (6. mesto), dok je Dominik Tim čak nadmašio prethodnu godinu osvojivši jedan trofej više (4), a po broju pobeda ove sezone (57), treći je na svetu.
Kako da zaboravimo Marina Čilića koji je, nakon što je prvi put u karijeri pobedio, bio radosniji nego kada je osvajao US Open pre dve godine i koji trenutno igra bolje nego ikada ranije.
Tu su i ambicije Stanislasa Vavrinke da prvi put završi godinu na trećem mestu, dok u tome žele da ga osujete Kei Nišikori i Miloš Raonić, koji nikada nisu bili na trećem mestu, a to bi moglo da im se desi u zavisnosti od rezultata u Londonu.
Endi Marej je to što je postao broj 1 u 29. godini, sasvim razumljivo, svrstao u najveći uspeh u svojoj sportskoj karijeri. Pitanje da li je Endi zaista toliko napredovao u svojoj igri, ili je to rezultat Đokovićevog neobjašnjivog pada posle kompletiranja Gren Slema karijere, problema sa povredama Rafaela Nadala i pritiska godina na pleća Rodžera Federera, ostavićemo kao zadatak da na njega odgovaraju teniski analitičari, kojima to i jeste pravi šlagvort u poslednjih nekoliko meseci.
Ostaje činjenica da trenutno nema puno onih (čitaj skoro nikoga) koji mogu da zaustave Mareja na putu da Novu godinu proslavi predvodeći čitav ATP karavan.
Što se turnira u Londonu tiče, najbolja osmorka je podeljena u dve grupe – Džon Mekinro u kojoj se nalaze Marej, Vavrinka, Čilić i Nišikori, te Ivan Lendl koju sačinjavaju Đoković, Raonić, Monfils i Tim.
Čak i ona osoba koja ne mari previše za tenis, veoma lako bi mogla da reši zadatak koji bi se sastojao iz pitanja: koja je grupa teža?
U Marejevoj se nalaze dvojica Gren Slem šampiona i jedan Gren slem finalista, dok je Novak Đoković posle saopštavanja rezultata žreba imao mnogo više razloga za zadovoljstvo, pošto su njegovi protivnici dvojica debitanata i Kanađanin koji se tokom cele sezone prilično bavio sopstvenim problemima izazvanim povredom članka noge.
Ono što još upada u oči je bilans njih dvojice sa rivalima iz grupe: Marej je gubio mečeve od sve i jednog protivnika (25:12), dok Đoković ima fantastičnih 23:0 protiv trojice svojih rivala!
Opis prethodno učinjenog na ovom turniru bi praktično popunio samo Novakovu rubriku koji je četvorostruki šampion, dok Marej nikada nije dospeo dalje od polufinala! U principu, to praktično znači da je na strani Britanca ”samo” aktuelni momenat, dok sve drugo nije.

London
Međutim, hajde da pogledamo zašto bi to moglo da bude dovoljno da Marej ostvari svoj cilj. Najpre, sezona koja se nalazi pred svojim krajem ne može da se meri ni sa jednom prethodnom – Marej je osvojio osam titula (najviše u jednoj godini) i pobedio u 73 meča, što mu je takođe lični rekord! To važi i za tri osvojena Mastersa, kao i za seriju pobeda koja traje još od Pekinga!
Na njegovoj strani će nepodeljeno biti i publika, koja sa ništa manjim nestrpljenjem očekuje da Marej 2016. godinu završi na istom mestu na kome se trenutno nalazi. Od stvari koje bi mogle da mu odmognu u tome, treba spomenuti da je podloga nešto brža nego što je bila ranije, što znači da bi njegovi protivnici mogli nešto lakše da nađu način da probiju Marejevu defanzivnu barijeru.

London
Na drugoj strani, Đoković ima sve preduslove da završi kao pobednik grupe. Tim još nije uspeo da mu oduzme set, dok je Raonić to uspeo samo jednom u čak sedam odigranih mečeva! Pitanje je samo koliko je Novak prevazišao situaciju u kojoj se nalazi, sa manjim ili većim prekidima, još od pobede na Rolan Garosu. ili, jednostavnije rečeno, Đoković je u ovakvoj podeli karata, sam sebi mogao da ispadne najveći protivnik.
Čak i u ovakvim uslovima, bilo bi šokantno da se srpski teniser ne nađe u polufinalu.
Ako se pretpostavi da bi iz Mekinro grupe i pored svih nadanja Čilića i Nišikorija, među najbolja četiri trebalo da se nađu Marej i Vavrinka, biće veoma zanimljivo videti ko će Novaka iz Lendl grupe da isprati dalje – neko od debitanata ili letošnji finalista Vimbldona, Raonić.
Sistem u kome svako igra sa svakim dopušta svim  teniserima da imaju loš dan, pa da ipak nastave takmičenje – dakle, spremite se za velika uzbuđenja!