Louis van Gaal napušta Manchester United

Louis van Gaal je završio dvogodišnji boravak na Old Traffordu i napušta Manchester United nakon osvajanja FA Kupa ali i propuštanja plasmana u Ligu šampiona. Sada je već izvesno da će ga na klupi naslediti Jose Mourinho. Veruje se da je van Gaal izgubio svo poverenje svojih igrača svojim nekonvencionalnim metodama i konstantnim kritikovanjem njihovih nastupa, ali još više nametanjem ograničenog fudbala na ekipu koja u svom sastavu ima pregršt sposobnih igrača kojima je prosto bilo zabranjeno da iskažu sav svoj talenat zbog rigidne taktike.

Iako je Holanđanin doveo United do 12. titule u FA Kupu pobedom od 2-1 nad ekipom Crystal Palace na stadionu Wembley u subotu, veruje se da je upravni odbor na Old Traffordu i pre ovog meča odlučio da ga zameni Mourinhom koji sebe otvoreno propagira kao narednog menadžera Manchester Uniteda već nekoliko meseci unazad. Teško je poverovati da bi 64-godišnji van Gaal ostao na klupi i naredne sezone čak i u slučaju da je ostvario plasman u Ligu šampiona zbog pogoršanog odnosa sa svojim igračima.

Od prvog dana Van Gaalovog boravka na Old Traffordu kada je nasledio David Moyesa, veterani u dresu Uniteda poput Wayne Rooneyja, Juan Mate ili Ashley Younga nisu uspevali da se adaptiraju na rigidnu taktiku nametnutu od strane bivšeg stratega Ajaxa, Barcelone i Bayerna. Veruje se da je režim letnjeg trening kampa 2014. godine koji se sastojao od početka treninga u 8:30 ujutru pa sa skoro celim danom isplaniranim bez mnogo slobodnog vremena i povečerjem u 21:30 i tako celih 14 dana, potpuno uništio moral ekipe koja je zbog toga imala najgori start sezone u poslednjih 25 godina. Takođe za skoro 25 godina pod vođstvom Sir Alex Fergusona, prvi tim Uniteda je uvek imao slobodan ponedeljak ukoliko je ekipa igrala meč u nedelju ali je Van Gaal ukinuo ovo pravilo i insistirao da njegovi igrači dođu na trening u ponedeljak. Često se loše odnosio ka igračima, kritikujući ih vrlo oštro pred saigračima ukoliko loše odigraju što je nateralo kapitena Waynea Rooneyja i njegovog zamenika Michaela Carricka da insistiraju kod menadžera da ublaži svoje metode kako ne bi uništio samopouzdanje kod igrača Uniteda.

Van Gaal je dobio pohvale od strane uprave za promovisanje mladih igrača poput Marcusa Rashforda, Camerona Borthwick-Jacksona, Timothy Fosu-Mensaha i Jesse Lingarda, ali je takođe optuživan za naklonički odnos ka svom bivšem igraču iz Bayerna, Bastianu Schweinsteigeru kome je bilo dozvoljeno da provodi dosta vremena van ekipe u periodu između mečeva što se nije dopadalo drugim igračima. Unutar kluba takođe veruju da Memphis Depay, prošlogodišnje pojačanje vredno 25 miliona funti propada i ne iskazuje sav svoj talenat zbog Van Gaalove striktne taktike.

Ostaje da se vidi da li će odlazak Van Gaala uzrokovati da United napusti i Ryan Giggs, pošto je legendarni Velšanin imao podršku većeg broja veterana u klubu da nasledi Holanđanina na klupi i postane novi menadžer Manchester Uniteda.

Unutar kluba se veruje da igrači misle da je potrebna velika rekonstrukcija ekipe ovog leta kako bi United ponovo bio konkurentan naročito jer Pep Guardiola dolaz u komšiluk da preuzme Manchester City a Arsenal, Chelsea i Liverpool se spremaju za trošenje velikog novca na pojačanja ovog leta. Zadatak za rekonstrukciju ekipe će pasti na pleća Jose Mourinha koji je takođe imao iskustva u Chelsea u tome kako je kada se izgubi poverenje ekipe i glavnih igrača ali koji je takođe i umeo da motiviše ekipu da gine za njega na terenu – koju od te dve strane Portugalca ćemo videti na Old Traffordu će biti poznato od avgusta pa na dalje kada nova sezona u Engleskoj otpočne.