Mačvan

Mačvan poručuje: spavate li mirno, Madriđani?

Ove nedelje su Evroligaši podvrgnuti rasporedu koji je po zgusnutosti podsetio na onaj koji se praktikuje u NBA, što je još jedan od znakova koji ukazuje na želju Evrolige da se približi najkvalitetnijem košarkaškom takmičenju na svetu.
U gradu koji je poznat kao prestonica modne industrije, u četvrtak uveče se sastaju domaći Milano i Real, dve ekipe koje su posle dve uzastopne pobede, pre dva dana doživele i prvi poraz.
Milano je lakše nego što se očekivalo poklekao u Atini, gde ga je Olimpijakos savladao sa deset poena razlike (91:81), dok su Beli u veoma uzbudljivoj utakmici izgubili na svom parketu od Baskonije rezultatom 87:91.
Jedan od razloga za nešto lošije izdanje Milaneza na gostovanju u Atini je i slaba partija Milana Mačvana, jednog od najboljih u Repešinom timu u prva dva kola. Srpski reprezentativac je protiv Olimpijakosa imao veoma skroman učinak od 4 poena i samo dve uhvaćene lopte. Treba reći da je Mačvan do sada impresivno šutirao za tri poena, ostvarivši prosek od 71.4%!
Jedan od elemenata u kojem bi Milano trebalo da ima prednost u odnosu na Real je upravo šut sa velikog odstojanja, najviše zahvaljujući Mačvanu i Kalnietisu koji su u prve tri utakmice ispoljili veliku preciznost.
Real je prvi poraz doživeo u derbiju koji će se igrati i u ACB ligi, a Baskonija je u Madridu dominirala u svakom pogledu. Ekipa Pabla Lasa je u jednom momentu ipak uspela da poništi prednost gostiju koja je iznosila i 17 poena, pa čak i da povede, ali je tim iz Vitorije imao više koncentracije u poslednja dva minuta i ostvario važnu pobedu.
Koliko su domaći košarkaši loše šutirali govori podatak da su postigli samo tri trojke!
Inače, duel između Milana i Real se takođe svrstava u klasike kontinentalnog takmičenja, čiji rivalitet seže još do finalne utakmice iz 1967. godine u kojoj je pobeda pripala Realu!
Sve do poslednjih 6 okršaja bilans je bio ravnomerno podeljen na po 9 pobeda za svaku ekipu, a onda su Madriđani napravili razliku.
Milano nije savladao svog velikog protivnika od 2009. godine, a tri prethodna okršaja na svom parketu je gubio sa najmanje sedam poena razlike!
U prve tri utakmice i Milano i Real su pokazali da raspolažu zavidnim ofanzivnim kapacitetima, što im je omogućilo da budu najefikasniji posle CSKA! Međutim, Jasmin Repeša i Pablo Laso će morati da posvete mnogo više pažnje odbrani sopstvenog koša, što bi trebalo da se primeti već u ovoj utakmici. Zbog toga je predlog za tip manje koševa od granice.
Utakmica počinje u 20:45.