Marej

Marej nove bodove za stizanje Đokovića traži u Beču

ATP turnir koji se ove nedelje održava u Beču, između ostalog, izaziva veliku pažnju i zbog toga što na njemu učestvuje Endi Marej. Britanac koji konstantno smanjuje razliku između njega i Novaka Đokovića koji i dalje drži prvo mesto na rang listi, prvi je nosilac na ovom turniru koji pripada kategoriji 500.
Lista učesnika je prilično jaka, a pored Mareja tu su Tomaš Berdih, Dominik Tim i Roberto Bautista Agut, kao sledeća tri nosioca, dok ostala četiri povlašćena mesta popunjavaju David Ferer, Žo Vilfred Conga, Lukas Pul i Ivo Karlović.
Među specijalno pozvanim se još jedan ljubimac domaće publike, nekadašnji dvostruki pobednik turnira, Jirgen Melcer, ali i talentovani 20-godišnjak, Rus Karen Kačanov koji je nedavno osvojio svoj prvi ATP na turniru u Čengduu.
Od prisutnih tenisera, pored Mareja koji je trijumfovao tokom svog jedinog dolaska u Beč pre dve godine, trofej su osvajali David Ferer, prošle godine i Conga, koji je najbolji bio 2011.
Događaj u prestonici Austrije se sa samo jednom preskočenom godinom (1975) bez prekida održava od 1974. Na njemu su učestvovali i kući se trijumfalno vraćali neki od najslavnijih tenisera moderne ere: Ivan Lendl, Goran Ivanišević, Andre Agasi, Pit Sampras, Tim Henman, Rodžer Federer i Novak Đoković koji je u Beču 2007. godine osvojio jednu od svojih prvih titula.
Sve oči će biti uprte u Mareja kome je neophodno da osvoji bar jedan od dva poslednja turnira na kojima će igrati, da bi zadržao šanse da do kraja godine skine Đokovića sa trona. Pretpostavlja se da će Britanac to lakše učiniti u Beču nego nešto kasnije na poslednjem Mastersu u sezoni koji se održava u Parizu.
Međutim, Marej će u Stadhale Areni imati sasvim pristojnu konkurenciju, koju će najpre predstavljati Dominik Tim, Tomaš Berdih i Španac Roberto Bautista Agut.
Tim je ove sezone osvojio četiri titule, ali njegovi navijači još čekaju da talentovani teniser dođe do prvog trofeja u svojoj zemlji.
Berdih je pre nekoliko nedelja posle dugo vremena stigao do titule, proslavivši je u Šenženu i mada je posle toga ispadao već u prvim kolima u Tokiju i Šangaju, definitivno želi da se dokaže u Beču.
Roberto Bautista Agut je sigurno najbolji Španac u ovom trenutku na ATP sceni, a pobedom protiv svetskog broja jedan u Šangaju, pokazao je da ima rešenje i u duelima protiv onih najboljih.