Marej

Marej ponovo u zaostatku!

Iz grupe Ivan Lendl u polufinale završnog ATP turnira koji se igra u londonskoj O2 Areni plasirali su se Novak Đoković i Miloš Raonić, dok će preostala dvojica biti poznata posle mečeva koji će se odigrati u petak.
Kombinacije u grupi Džon Mekinro su mnogobrojne i njima će se baviti trojica tenisera (Endi Marej, Stanislas Vavrinka, Kei Nišikori) dok će Marin Čilić biti zauzet jedino razmatranjem odevnih kombinacija za svoj okršaj sa japanskim teniserom.
Budući da svoje mečeve na turniru igra dan kasnije od Novaka Đokovića, Endi Marej je svaki put bio pod pritiskom da na Novakove pobede uzvrati istom merom, ili bi u suprotnom ponovo ostao u bodovnom zaostatku na rang listi.
Da bi ostao na prvom mestu, Marej takmičenje u Londonu mora da završi bolje plasiran od Đokovića, što za sada znači da mora da stigne najmanje do polufinala. Taj zadatak na papiru ne izgleda nni težak ni nemoguć, pošto mu je dovoljno da u duelu sa Vavrinkom osvoji samo jedan set. Posmatrajući i formu u kojoj se nekoliko poslednjih meseci nalazi Britanac, malo je onih koji bi se usudili da prognoziraju da se to neće dogoditi. Naravno, važno mu je i da ne izgubi, jer bi se u tom slučaju mogao suočiti sa Đokovićem i pre planiranog finala!
Ipak, za nešto se pita i šampion US Opena, Stanislas Vavrinka. U stvari, Švajcarac se pita za mnogo toga jer nipošto ne bi trebalo isključiti njegove ambicije da nastavi takmičenje, što u stvari i jeste njegov najveći problem. Kod Vavrinke se nikada i nije postavljalo pitanje kvaliteta, već samo da li je dovoljno motivisan.
Ako to bude slučaj u duelu sa Marejem, onda svašta može da se dogodi, jer Švajcarcu nisu nepoznate pobede protiv Britanca, naprotiv, ima ih svega dve manje od Mareja (7:9). Ono što je takođe važno je činjenica da je Vavrinka već tri puta uzastopce uspevao da ostvari plasman među najbolja četiri na turniru, što je Mareju pošlo za rukom samo 2008. i 2012.
Takođe, sigurno je da ne želi da prepusti treće mesto na ATP listi (koje od četvrtka drži Raonić) bez prethodne borbe.
Ono što je u celoj priči najbolje za Nišikorija je što će tačno znati na čemu je pre nego što izađe na teren da odigra svoj 13. meč sa Marinom Čilićem. U slučaju da Marej trijumfuje, Japanac sebi može da dozvoli i luksuz poraza, odnosno da Čilića ”počasti” prvom pobedom na ovom turniru, pošto je u svom jedinom prethodnom pojavljivanju pre dve godine, hrvatski teniser izgubio sva tri meča.
Naravno, ne treba zaboraviti ni mali motiv ”osvete” koji ima Japanac, pošto ga je Čilić odvojio od njegove za sada jedine prilike da u svoju zemlju donese Gren Slem trofej, kada ga je 2014. godine pobedio u finalu US Opena.
Nišikori vodi sa 7:5 u međusobnim okršajima, ali je Čilić bio bollji u oba susreta ove godine. Doduše, u Vimbldonu se Japanac povukao u drugom setu zbog povrede, dok je finale krajem oktobra u Bazelu okončano lakom pobedom Čilića od 2:0.