Marej

Marej prvi put na terenu kao broj 1!

Publika u O2 areni u Londonu će sigurno na pravi način iskazati svoje poštovanje Endiju Mareju, koji je na finalni turnir stigao kao prvi Britanac koji je postao najbolji na svetu otkako je 1973. godine ustanovljena ATP lista kakvu je danas poznajemo!
No, pre toga će u grupi Džon Mekinro svoj meč odigrati Stanislas Vavrinka i Kei Nišikori, dvojica tenisera koje u borbi za treće mesto trenutno razdvaja samo 410 poena! Međutim, ”planina” koja zapravo najviše deli ovu dvojicu sportista je činjenica da je Švajcarac vlasnik tri Gren Slem trofeja, odnosno da mu do takozvanog Gren Slema karijere nedostaje još samo trijumf u Vimbldonu! Na drugoj strani, najveći uspeh Nišikorija je finale US Opena pre dve godine.
Njujork je inače, mesto gde su njih dvojica već dva puta odmeravali snage, poslednji put ove godine, kada je Vavrinka na putu do trijumfalnog završetka, nadigrao Japanca u polufinalnom okršaju. Jednu od dve pobede od ukupno 6 odigranih duela, Nišikori je ostvario na istom mestu, samo dve godine ranije.
Marej će svoj prvi meč kao svetski teniser broj 1, odigrati u večernjem terminu, a protivnik će mu biti Marin Čilić, teniser koga je Britanac pobedio 11 puta. Međutim, kao pobednik iz njihovog poslednjeg susreta je izašao upravo Čilić, koji je aktuelnog svetskog vladara savladao na ovogodišnjem Mastersu u Sinsinatiju. To je bio Čilićev treći trijumf protiv Mareja, kojim je i osvojio trofej u tom američkom gradu i prvu od dve titule ove sezone.
Uloga favorita koju Marej ima u ovom susretu je, posle najbolje sezone u karijeri, sasvim opravdana i razumljiva. Britanac će imati i dodatnu motivaciju u nepodeljenoj podršci publike pošto igra na, takoreći svom terenu od kojeg je udaljen svega nekoliko sati vožnje automobilom. Tu treba dodati i želju za dokazivanjem na turniru gde ovaj član čuvene Velike četvorke, nikada nije dospeo dalje od polufinala i, naravno, želju da godinu završi kao svetski broj 1!