Mario Gece se vraća u Dortmund

Mario Gece, „bludni sin“ Borusije Dortmund, koji je prešao u najveće rivale Bajern iz Minhena pre tri godine, se po svemu sudeći vraća kući.

Još od prošle zime, odnosno od trenutka kada je i definitivno postalo jasno da za njega nema mestu u Bajernu, Mario Gece se povezuje sa bivšim klubom. U poslednjih nekoliko dana te spekulacije su postale ozbiljnije i čini se da je dogovor postignut – Gece bi trebalo da se vrati u Borusiju Dortmund i biće predstavljen sledeće nedelje. Borusija Dortmund će platiti Bajernu 23 miliona funti, što je oko sedam miliona funti manje nego što je Bajern Minhen platio za njega pre tri godine.

Nemački reprezentativac i dalje ima samo 24 godine i pokušaće da spasi karijeru u klubu koji ga je lansirao među fudbalske zvezde još kada je bio tinejdžer. Da podsetimo, Gece jebio jedan od najboljih igrača u timu koji je osvojio dve titule prvaka Nemačke i plasirao se u finale Lige šampione.

Činilo se da će Borusija iz Dortmunda postati tim koji će moći svake godine da izazove Bajern Minhen i konačno načini Bundesligu kompetitivnijom, ali je upravo prelaskom Marija Gecea u Bajern započelo osipanje tima iz Dortmunda, koje je rezultovalo čak i borbom za opstanak pre dve sezone. Gece je razbesneo navijače svojim transferom, ali bivši ljubimac Milionera nije puno mario – video je sebe kao startera u moćnom Bajernu iz Minhena u narednih nekoliko godina, a možda i do kraja karijere, sa mnoštvom individualnih priznanja i osvojenih titula u svojoj riznici.

Ipak, stvari nisu ispale onako kako je očekivao. Nije mogao da se izbori sa snažnom konkurencijom u Bajernu i postao je igrač koji vrlo retko dobija šansu. Iako je pre dve godine bio nemački heroj jer je postigao pobedonosni gol protiv Argentine u finalu Svetskog prvenstva, to nije promenilo njegovu situaciju u klubu. Dolazak Anćelotija ovog leta je zapečatio njegovu sudbinu i postalo je jasno da će Gece napustiti redove nemačkog šampiona ovog leta.

Borusija Dortmund je, prirodno, najbolja opcija za njega u ovom trenutku, ali će biti interesantno videti kako će navijači, koji su mu u aprilu poručili da se ni slučajno ne vraća, reagovati.

Što se tiče same fizionomije Borusijinog tima, ne bi trebalo da se puno toga promeni, pošto je Gece zamena za Miktarijana koji je otišao u Mančester Junajted. Interesantno je da je pre tri godine bilo obrnuto – Miktarijan je zamenio Gecea, koji je otišao u Bajern iz Minhena.

Ovo je bio logičan potez Gecea u pokušaju da oživi svoju karijeru. Iako je još uvek mlad čini se da će naredna sezona biti najvažnija u njegovom životu.