Mark Džekson kritikuje Stefa Karija

Dok je ceo košarkaši svet oduševljen igrama Golden Stejt Voriorsa, bivši trener kluba Mark Džekson kritikuje Stefa Karija, lidera Voriorsa, smatrajući ga lošim uzorom za mlade igrače.

Stef Kari se trenutno smatra najboljim napadačem na svetu, a tokom ove sezone beleži neverovatnih 30.8 poena, 6.3 asistencija i 5.4 skokova po meču, ali nekadašnji plejmejker Njujork Niksa i Indijana Pejsersa ipak tvrdi da Kari šteti košarci. Ovo mišljenje je izneo na osnovu jedne srednjoškolske košarkaške utakmice, na kojoj su gotovo svi igrači pokušavali da napad završe brzim šutem za 3 poena, zanemarujući ostale košarkaške aspekte.

Činjenica je da je Karijevo glavno oružje u napadu šut za 3 poena, a ove sezone je ubedljivo najbolji u ligi sa čak 134 uspešnih šuteva van linije 6.75 m, dok je drugi drugi u ligi njegov saigrač Klej Tompson, sa 83 postignute trojke. Ipak, treba imati u vidu da se i košarka menja iz dana u dan. Šutevi sa poludistance su zaboravljena veština u današnjoj košarci, obzirom da se napadi zasnivaju na dva segmenta – ili se napada obruč, ili se napad završava šutem za 3 poena, ukoliko je igrač u dobroj poziciji.

Golden Stejt Voriorsi takođe igraju atipičnu košarku, zahvaljujući kojoj je klub iz Ouklanda osvojio šampionski prsten prethodne sezone. Koncepcija takozvane „small-ball“ košarke sa lažnim centrom, gde se 201 cm visoki Drejmond Grin izvanredno snalazi, kao i košarke sa puno trčanja i šuteva se sa pravom smatra budućnošću košarke. U ekipi Voriorsa postoje jasno podeljene uloge, kao i hijerarhija, a predvodnik na parketu je Stef Kari. On je u nedavnoj pobedi Voriorsa nad Klivlend Kavalirsima postigao, za njega skromnih 19 poena i 7 asistencija, dok je njegov veliki rival iz redova Kavsa, LeBron Džejms postigao 25 poena. Međutim, ključna razlika između ova dva asa je u tome što je Kari iz 11 šuteva manje postigao svega 6 poena manje od prve zvezde Kavsa.

Stef Kari je igrač koji radi ono što ume najbolje, a trenutno je bez sumnje najbolji šuter na svetu. Uz to je i neverovatno nesebičan igrač, koji neuporedivo manje šutira od ostalih zvezda u ligi. Zbog toga i ne bi trebalo previše da čudi podatak da mnogi dečaci širom sveta pokušavaju da kopiraju njegov stil igre. Kritike Marka Džeksona su možda donekle osnovane, iz razloga što ne može svako biti košgeter poput prve zvezde Voriorsa, međutim, Kari je jedinstven igrač, koji na najbolji način ume da koristi svoje prednosti, što daje izvanredne rezultate.