Mečevi grupe B u Hjustonu

U grupi B u kojoj u prvom krugu nije viđena pobeda nijedne ekipe, na BBVA Kompas stadionu u Hjustonu se igraju utakmice dugog kruga. Na teren najpre izlaze Jamajka i Kanada, da bi se program nastavio dva i po sata kasnije duelom Kostarika – El Salvador.
Jamajka je ostvarila veliki uspeh na otvaranju kada je protiv jake Kostarike osvojila jedan bod (2-2). Iako je u tom meču rano povela, Jamajka je nešto kasnije u prvom poluvremenu za četiri minuta primila dva gola. Na sreću svojih navijača, ”rege bojsi” su ubrzo posle poluvremena izjednačili i očuvali taj rezultat do kraja meča.
Jamajka će u svom sastavu imati i jednog ”domaćeg” fudbalera, odnosno u sastavu bi trebalo da se nađe napadač Žil Barns koji igra za Dinamo iz Hjustona na čijem se terenu igra utakmica.
Kanada je za razliku od svog protivnika neprijatno iznenadila pošto je sa nejakim El Salvadorom odigrala samo 0-0. Kanada je odigrala loše u napadu, a i odbrana je imala dosta sreće pošto ekipa El Salvadora nije imala dovoljno znanja da kazni greške svog protivnika.
Kanada je inače najniže rangirani tim od svih učesnika, a trenutno se nalazi na 103. mestu FIFA liste.
Ipak, koorganizator Gold kupa, Kanada, ima odličan bilans protiv Jamajke. Na prethodnih 18 mečeva, Kanad je pobedila osam puta, dok je njihov rival bio bolji u četiri utakmice. Poslednji ”okršaj”  je bio prijateljski susret odigran prošlog sepetembra koji je Kanada rešila u svoju korist rezultatom 3-1.
Domaći očekuju da 20-godišnji napadač Kajl Larin pokaže nešto od svog talenta i odigra bolje nego u prvoj utakmici.
Kostarika je bila odlična na svetskom prvenstvu u Brazilu gde u regularnom delu nije izgubila nijedan meč, a eliminisana je od vicešampiona Holandije.
To je razlog zbog čega je u grupi B smatraju za najvećeg favorita, međutim u prvoj utakmici je odigrala samo nerešeno protiv Jamajke. Iako je vodila na poluvremenu, Kostarika nije uspela da to vođstvo sačuva do kraja utakmice.
Ono što je dobro za ovaj tim je to što ni u drugoj utakmici u grupi nije bilo pobednika.
Za loše se može smatrati to što je ekipa bez pobede u prethodnih šest mečeva.
Od El Salvadora se očekivalo da već na startu položi oružje pred domaćinom, međutim to ovoj ekipi nije padalo na pamet pa je uspela da se odbrani od dosta konfuznih napada Kanade i osvoji vredan bod. Ipak i pored uspeha protiv domaćina turnira, El Salvador ima ulogu autsajdera u meču protiv Kostarike.
Poslednji susret ovih rivala je bio na Kopa Centroamerikana pre više od dve godine, a ppobeda je pripala Kostarikancima. Kada je u pitanju Gold kup, timovi su se sreli 2011. godine u grupnoj fazi, a rezultat je bio nerešen 1-1.
Ukupan bilans je ubedljivo na strani Kostarike koja vodi sa 38-14 u pobedama, uz 10 nerešenih rezultata.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *