Iako ovo takmičenje nije toliko atraktivno kao Afrički kup nacija, daleko od toga da se na njemu ne igra kvalitetan fudbal i da nema zanimljivih duela, pogotovo što se igra po sistemu po jedne utakmice na terenu obe ekipe

Međunarodni fudbal: čak šest utakmica na Prvenstvu afričkih nacija se igra u nedelju!

Nedelju se igra šest utakmica druge runde Prvenstva afričkih nacija, a radi se o prvim susretima, dok će se revanši igraju za nedelju dana.


U nedelju se na rasporedu nalaze sledeći mečevi: Madagaskar – Mozambik, Mauricijus – Angola, Svazilend – Zambija, Namibija – Zimbabve, Togo – Benin i Liberija – Mauritanija. Iako ovo takmičenje nije toliko atraktivno kao Afrički kup nacija, daleko od toga da se na njemu ne igra kvalitetan fudbal i da nema zanimljivih duela, pogotovo što se igra po sistemu po jedne utakmice na terenu obe ekipe

Karakteristika ovog takmičenja je da se u selekcijama nalaze isključivo fudbaleri koji nastupaju u fudbalskim šampionatima svojih zemalja. Prvo je održano 2009. godine, a aktuelni šampion je DR Kongo koji ima dve titule.

Mozambik ima puno razloga da priželjkuje duel sa Madagaskarom jer ga je ova selekcija pre samo dve nedelje počistila sa terena rezulatom 4:1 u Mosafa kupu, međutim, ekipa koju vodi Abel Ksavijer je bez pobede naovom afričkom ostrvu.

Svazilend je na istom kupu prošao veoma loše, što je Pitera De Jonga, Holanđanina koji sedi na klupi ove reprezentacije navelo da pozove čak devet fudbalera iz ekipe šampiona Svazilenda u nadi da izbori dobar rezultat pred revanš u Lusaki. Kuriozitet vezan za okršaje ovih timova je da je u tri prethodna viđen samo jedan pogodak u regularnih 90 minuta!

Posebno će biti zanimljivo u duelu Liberija – Mauritanija u kojem će domaćin pokušati da dođe do prve pobede u duelima sa aktuelnim protivnikom. Sasvim je druga priča u utakmici koju će odigrati Togo i Benin, kojima će ovo biti prvi takmičarski duel!

Obeležje tri poslednja takmičarska susreta koji su imali Namibija i Zimbabve je da viđen veliki broj golova, čak trinaest i da ni u jednom susretu nije bilo nerešenog rezultata – dva puta je pobedila Namibija, a jednom Zimbabve.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *