Međunarodni fudbal: Nemačka i Danska evociraju uspomene na EURO 92!

Međunarodni fudbal: Nemačka i Danska evociraju uspomene na EURO 92!

Nemačka ima tu čast da uveliča proslavu 25 godišnjice od kako je Danska osvojila svoju jedinu titulu šampiona Evrope u fudbalu, a prijatelјski susret tim povodom se igra u Kopenhagenu na stadionu Brondbija.


Način na koji je Danska te 1992. godine otišla na Evropsko prvenstvo u Švedsku je prepričavan bezbroj puta, a razlog zbog čega se godišnjica titule proslavlja u okršaju sa Nemačkom je činjenica da su Vikinzi u finalu porazili upravo Pancere, pogocima Jensena i Vilforta.

Iako Danska trenutno ima mlad i talentovan sastav, u prethodnih 25 godina se desilo dosta toga u fudbalu što je doprinelo da razlika u kvalitetu ove dve selekcije bude prilično veća nego tada, kada su Vikinzi u svom sastavu imali Pitera Šmajhela, Brajana Laudrupa, Fleminga Poulsena i Kima Vilforta.

Domaćin se u grupi E kvalifikacija za Svetski kup nalazi na trećem mestu sa istim brojem bodova kao i Crna Gora (7), ali sa čak šest manje od vodeće Poljske.

Ekipa koju vodi Age Harede je neporažena u tri poslednje utakmice u koje spadaju trijumf protiv Kazahstana i remi sa Rumunijom u gostima, kao i nerešeno u prijateljskom odmeravanju snaga sa Češkom.

Harede ne računa na Kaspera Šmajhela, Emila Hojbjerga i Viktora Fišera ali će fudbaler Totenhema Kristijan Eriksen biti u sastavu.

Nemačka se nalazi u fazi rekonstrukcije tima, a Joakim Lev je za ovu prilku pozvao čak sedmoricu novih fudbalera: Kevina Trapa, Amina Junesa, Dijega Bemea, Marvina Platenharda, Larsa Stindla, Kerema Demirbeja i Sandra Vagnera.

Osnovna zamisao je uigravanje fudbalera pred Kup Konfederacije koji polovinom ovog meseca počinje u Rusiji, a do čega je Pancerima pored utakmice u Kopenhagenu, preostao i kvalifikacioni meč sa San Marinom.

Nemačka i Danska imaju istoriju od 26 zvaničnih utakmica u kojima je bilans ubedljivo na strani svetskog šampiona sa 15 pobeda, nasuprot Danaca sa osam.

Poslednji okršaj je viđen na Euro 2012, kada je Nemačka ostvarila pobedu od 2:1. Panceri su i sada favoriti, ali Meridianbet kvota na pobedu slavljenika je prilično primamljiva (4.00) i ne bi trebalo da se propusti.


22.3.2017. Stari derbi se igra u Dortmundu – Nemačka želi da naplati dug Englezima!


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *