Đoković priredio najveće iznenađenje

Melburn: Novak Đoković priredio najveće iznenađenje na turniru!

Obaranje rekorda po broju titula na Australijen Openu koji zajedno drže Novak Đoković i Roj Emerson, moraće da sačeka još najmanje jednu godinu!


Razlog je neočekivani poraz koji je srpski teniser i dvanaestostruki Gren Slem šampion doživeo već u drugom kolu turnira na kojem je osvojio tačno polovinu svojih najvećih trofeja.

Naravno da su u tenisu iznenađenja moguća i česta koliko i u nekim drugim sportovima, ali se za Đokovićevu eliminaciju u Melburnu slobodno mogu upotrebiti i snažniji epiteti nego što je ”neočekivano”.

Iako se u neretko koristi u oavkvim prilikama, reč šok je sigurno najprikladniji opis onoga što se dogodilo pre svega nekoliko sati na Rod Lejver Areni, kada je Denis Istomin doživeo najsvetliji trenutak u svojoj karijeri.

Naime, Uzbekistanac koji je inače rangiran na 117. mestu ATP liste, samo je jednom uspeo da pobedi tenisera iz najboljih deset na svetu iako ih je za protivnike imao 33 puta – 2012. godine Istomin je u Indijan Velsu savladao Davida Ferera!

Sa druge strane, Đoković, koji je u prethodnih šest godina bio suvereni vladar Melburna (samo 2014. je titula pripala Vavrinki), nikada ranije nije na nekom Gren Slemu izgubio od tenisera koji je plasiran ispod stote pozicije.

Novak takođe nije ovako rano ispao na najvećim teniskim turnirima još od Vimbldona 2008. godine i poraza od Marata Safina u drugom kolu.

Dalja analiza statističkih podataka će sigurno na svetlo dana izbaciti još poneki rekordni podatak, s obzirom da je Istomin dobio specijalnu pozivnicu za Australijen Open, kao i to da je Đoković od njega u prethodnih pet mečeva izgubio samo jedan set.

U meču je trajao skoro pet sati (4 sata i 48 minuta), prvi set je pripao Uzbekistancu, da bi Đoković dobio sledeća dva. Tada je sve počelo da liči na mnoge mečeve koje je Novak okretao u svoju korist, ali Istomin jednostavno nije hteo da se skloni sa terena. Uzbekistanski teniser je četvrti set dobio u taj brejku, a peti rezultatom 6:4 u gemovima i tek treći put u karijeri uspeo da se domogne trećeg kola na nekom Gren Slem turniru.

Posle pobede koju je Novak Đoković ostvario protiv Mareja u Dohi, mnogi su već videli u finalu ponovni okršaj dvojice najboljih tenisera, do koga međutim, neće doći. O meču će se sigurno mnogo pisati u danima koji predstoje, ali je već sada poznato da Marej ima lepu priliku da iskoristi to što je Novak izgubio veliki broj bodova, pa da svojom prvom titulom u Melburnu zacementira vođstvo na ATP listi.


12.11.2016. London: Marej ili Đoković?