Milan

Miha ”neosetljiv” na pritisak

U ovako interesantnoj sezoni kakva je aktuelna u Seriji A, nije čudno ni da se utakmica Empoli – Milan nazove derbijem. Domaći bi u slučaju pobede na svom Karlo Kastelaniju svog lavnog rivala pretekli na tabeli i umešali se u borbu za Evropu.
Empoli se nalazi u sred odlične sezone, koja bi se u skladu sa razmerama ovog kluba mogla nazvati i impresivnom, a ekipa Marka Đampaola se nalazi na osmom mestu sa 31 bodom posle dvadeset odigranih kola. Empoli je u prošloj rundi remizirao sa Kjevom u gostima, pa mu je bilans u ovoj godini po jedna pobeda, poraz i nerešen rezultat.
”Azuri” su u prethodnih sedam prvenstvenih utakmica, slavili čak pet puta, pa je visok plasman samo logična posledica dobrih rezultata.
Milan ima jedan bod više od svog domaćina, a njegova pozicija je za dva mesta bolja. Posle trijumfa nad Fiorentinom, pritisak koji se osećao na San Siru je popustio, mada Siniša Mihajlović kaže da se nije ni osećao posebno ugroženim. Da to tako bude postarali su se Karlos Baka i Kevin Prins Boateng, koji su svojim golovima doveli Mihinu ekipu do tek druge ligaške pobede u poslednjih šest mečeva.
Susret ovih timova u drugom kolu, završio se pobedom Milana od 2:1, a strelci za ”rosonere” su bili Karlos Baka i Luiz Adrijano. Brazilac nije od tada dobijao puno šansi da igra, a nedavno spominjani prelazak u kineski Điangcu je otkazan pre same realizacije.
Oba tima su na sličan način ostvarivala pobede, najviše se oslanjajući na učinak centralnih napadač. Baka je za Milan postigao devet golova, dok je Masimo Makarone strelac jednog pogotka manje u istom broju odigranih utakmica (20).
Marko Đampaolo će morati da sastavi tim bez Leandra Paredesa koji je suspendovan i povređenog Levana Mchelidzea. Kosta, Livaja i Saponara će najpre morati da pokažu da su dovoljno spremni za utakmicu.
U ekipi gostiju je nepoznat status Filipa Meksesa, Džeremija Meneza i Rodriga Elija, a Dijego Lopez sigurno propušta put na Kastelani.
Milan je spomenuti stadion napuštao neporažen u prethodnih deset slučajeva: pet utakmica je rešio u svoju korist, a drugih pet je završeno bez pobednika.
Empoli se sa Milanom sreo 21-an put u Kalču, a samo dva puta je uspeo da trijumfuje. Poslednji put se to dogodilo na San Siru u sezoni 2007/08.
Utakmica je druga koja se u subotu igra u okviru Serije A, a počinje u 20:45.