Milan

Milan preporođen od dolaska Montele

Prvi Derbi Dela Madonina ove sezone dolazi u veoma važnom trenutku za oba tima, mada se ne može reći da ga i Milan i Inter dočekuju u istom raspoloženju.
Milan je dosadašnji deo kampanje odradio odlično, ostvarivši i nekoliko inspirativnih pobeda (Lacio, Sasuolo, Juventus) čime se ustalio na pozicijama koje vode u Ligu šampiona. Naravno, ostaje još da se vidi da li je njegova forma tek privremena ili ukazuje na suštinsko poboljšanje čiji će se rezultati videti i u vremenu koje dolazi.
Niko nije očekivao da Inter posle neuspešnog pokušaja napada na Skudeto prošle godine, ove sezone može gore. Međutim, dogodilo se upravo to, pošto pozitivan šok koji je planiran da bude izazvan dovođenjem Franka De Bura, nije uspeo, pa je i Holanđanin napustio klupu Nerazura posle samo tri meseca, a umesto njega je došao Stefano Pioli.
Derbi, dakle, pruža šansu obema stranama da izvuku neku korist, mada je momenat daleko nepovoljniji za Inter nego za u ovom susretu, domaći Milan.
Nema sumnje da je Vinćenco Montela obavio veliki posao, iako u prvih par nedelja od njegovog dolaska nije bilo puno stvari koje su ukazivale da će se Rosoneri toliko poboljšati da će konkurisati ne samo za Evropu, već za Ligu šampiona.
Montela je mudro uvideo da u sastavu ima veliki potencijal u mladim fudbalerima i to je iskoristio. Najveća promena u odnosu na nekoliko prethodnih sezona je to se Milan ne muči sa slabijim timovima, već mnogo lakše izlazi sa njima na kraj.
Bivši trener Fiorentine je takođe uspeo da izvuče maksimum od kreativaca kao što su Bonaventura, Suso i Nijang, koji odlično sarađuju sa kolumbijskim napadačem Bakom.
Velika šteta za domaće je što neće igrati Alesio Romanjoli pošto je ovaj 21-godišnjak povređen igrajući nedavno za selekciju Italije, a njega će zameniti Gustavo Gomez. Takođe će odsustvovati Montolivo i Vangioni, dok se još ne zna koliko su spremni Bertolaći i Kalabrija.
Jedan od svetlih tačaka u timu Intera, barem na terenu, je Mauro Ikardi, koji je Nerazure ove sezone često vadio iz neugodnih situacija. Argentinac je vodeći strelac Serije A sa 10 pogodaka, a ima i tri asistencije, što ga čini umešanim u 81% svih golova svoje ekipe! Međutim, zanimljivo je da je najveća uzdanica gostiju u svojoj karijeri u Italiji upravo protiv Milana odigrao najviše mečeva, a da nije postigao gol (7).
Na klupi Intera u pobedi nad Krotoneom je sedeo privremeni trener Stefano Veki, tako da će Derbi Dela Madonina biti debi za Piolija, što je takođe bio slučaj i sa Robertom Manćinijem.
Nije verovatno da Pioli već na debiju promeni taktičke varijante koje je koristio njegov prethodnik, što znači da će četvorica biti pozadi, a po trojica u sredini i napred, gledajući da iskoristi to što u sastavu domaćih nema Romanjolija. Ključnu ulogu u takvoj ideji bi mogao da ima Evar Banega, od čije saradnje sa Ikardijem bi mnogo toga moglo da zavisi.
Inter skoro i da nema problema sa povređenim fudbalerima, bar ne sa onima koji konkurišu za prvih 11.
Ovaj meč nije prvi susret Montele i Piolija – trener Intera je u prethodnih devet ostvario pet pobeda, a njegov kolega na klupi Rosonera tri.
Snage su prilično izjednačene u prethodnom periodu, budući da su rivali ostvarili po dve pobede u šest poslednjih ligaških derbija. Inače, ukupnom skoru prednjači Inter sa čak deset prvenstvenih trijumfa više (61:51) na 164 odigrana derbija.
Predlog za tip – GG i dupla šansa na domaćina.
Utakmica počinje u 20:45.