Može li Belgija do prvog trofeja u Dejvis kupu?

U finalu Dejvis kupa u Gentu, gde se za ovaj prestižni trofej nadmeću Belgija i Velika Britanija, rezultat posle prvog dana je 1:1.
Najpre je najbolji Belgijski teniser David Gofan morao da odigra čak pet setova, da bi savladao Kajla Edmunda koji je posle prva dva vodio sa 2:0. Kasnije u toku dana drugi teniser na svetu, Endi Marej je pobedio Rubena Bemelmansa ne prepustviši svom protivniku nijedan set.
Gofan je trenutno 16. na ATP listi i do susreta sa Edmundom nije izgubio nijedan set u ovogodišnjem ciklusu Dejvis kupa. Što se tiče njegovog rivala, Edmund je rangiran kao 100-ti na svetu, a u duelu sa Belgijom je debitovao u takmičenju.
Drugog dana se igra dubl-meč, a poslednjeg dva preostala singl meča u kojima bi ako ne bude nekih promena, u ”šlageru” čitavog finala trebalo da se sastanu Marej i Gofan, a posle njih Bemelmans i Edmund.
Belgija nikada nije osvojila Dejvis kup, a u jedinom finalu u kojem je učestvovala 1904. godine, poražena je upravo od Velike Britanije. Za razliku od svog domaćina, Velika Britanija je ”salataru” osvajala čak devet puta, međutim nijednom od davne 1936. godine. Poslednju šansu za desetu titulu, Velika Britanija je propustila u finalu 1978. godine kada je izgubila od najuspešnije nacije u takmičenju, Amerike.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *