Može li Crvena Zvezda ''na strašnom mestu postojati'' i ponovo iznenaditi CSKA?

Može li Crvena Zvezda ”na strašnom mestu postojati” i ponovo iznenaditi CSKA?

Posle sedam uzastopnih pobeda u Evroligi i čak dvadeset u ABA ligi, Crvena Zvezda je zaustavljena u oba takmičenja i sada sledi period u kome će Dejan Radonjić tražiti način da pregrupiše snage i osveži svoje umorne igrače.

Momenat za gostovanje u Moskvi i duel sa CSKA sigurno nije došao u najsrećnije vreme. ali u ovako jakom takmičenju kao što se ispostavilo da je ove sezone Evroliga, nema se previše izbora.

Uostalom, na kog se protivnika od 16 timova može pokazati prstom i reći da je slab?

Trener Crveno-belih je predvideo period u kome će doći i porazi, a da li će se to nazvati obaranjem forme radi regeneracije fizičkog stanja košarkaša, njenim planiranim tempiranjem, ili nekako drugačije, najmanje je važno. Bilo bi iluzorno očekivati da ekipa tokom cele naporne sezone drži isti ritam, pogotovo kada igra u više takmičenja.

Crvena Zvezda je u Moskvu otputovala oslabljena pošto su u Beogradu ostali Nemanja Dangubić i Stefan Jović, dvojica košarkaša iz prve petorke koji će itekako nedostajati u rotaciji. Pored organizacije igre koja najbolje deluje kada je na parketu Jović, obojica su veoma bitni delovi i dalje najbolje odbrane u Evroligi koja u proseku jedina prima manje od 74 poena po meču (73.29).

U takvoj situaciji neko drugi će morati da se ”isprsi” i preuzme obaveze u defanzivi jer protivnik Crveno-belih raspolaže najubitačnijim napadom u takmičenju. CSKA u proseku postiže 87 koševa u u tome prednjače Nando De Kolo (19.1) i Miloš Teodosić (16.9), dok je treći na listi Kori Higins sa nepunih deset poena po meču.

Zvezda je u Beogradu zadržala Armejce na čak 20 koševa ispod proseka, pa ne treba ni sumnjati da su košarkaši Dimitrisa Itudisa izuzetno motivisani da naplate ”potraživanja”.

Šampion će nastupiti kompletan, pošto se potpuno oporavio Miloš Teodosić, a i Džoel Frilend je u sve boljem zdravstvenom stanju.

O značaju bodova takođe ne treba previše govoriti, jer je u ovakvom sistemu takmičenja svaka pobeda zlata vredna. Domaćin ima želju da se ponovo vrati na vrh tabele gde ga je pretekao Real, a gostima bi trijumf itekao značio u borbi za plej-of.

Iako oslabljena, Crvena Zvezda kao unapred prežaljena u ovom susretu (Meridianbet kvota na dvojku je sjajnih 9.18!), svoje šanse može da traži upravo u rasterećenosti košarkaša i odsustvu psihološkog pritiska.

Najbolji skakač Evrolige i januarski MVP, Ognjen Kuzmić je u pobedi Zvezde u prvom duelu doprineo sa 16 koševa i 10 uhvaćenih lopti, dok je za CSKA najbolju partiju pružio Andrej Voroncevič sa 21 ubačenim poenom.

Da li u ovakvoj situaciji Crveno-beli mogu na ”strašnom mestu postojati?”. Meridianbet ponuda za utakmicu se nalazi ovde.


26.1.2017. Crvena Zvezda poručuje: koga briga da li mirno spava Evroliga!