Može li Hamilton do prve pobede u Brazilu?

Vozač Mercedesa Niko Rozberg je osvajanjem pol pozicije na trci za Veliku nagradu Brazila uspeo da po peti uzastopni put obezbedi startno mesto broj jedan i da sebi donekle olakša odbranu titule koju je na stazi Interlagos osvojio prošle godine.
Njegov timski kolega i trenutno vodeći u generalnom plasmanu, Luis Hamilton je kvalifikacije završio kao drugi, dok je treće mesto pripalo Sebastijanu Fetelu i Ferariju. Interesantno je da Hamilton nikada nije bio najbrži u Brazilu, a jedan od prethodnih pobednika Kimi Rajkonen (2007), startovaće kao četvrti, pošto će Valteri Botas svoje originalno četvrto mesto morati da pomeri naniže za tri pozicije zbog prekršaja na stazi. Dvostruki pobednik Felipe Masa, koji je ujedno i poslednji Brazilac koji je bio najbrži na Interlagosu, (2006, 2008) će trku započeti sa osme pozicije.
Neprikosnoveni rekorder Velike nagrade Brazila je Alan Prost sa ukupno šest pobeda u periodu od 1982-ge do 1990-te. Četiri puta je najbrži bio Mihael Šumaher, što je takođe bilans i Argentinca Karlosa Rojtemana, čija je pobeda iz 1972-godine, međutim ostvarena kada trka nije bila u konkurenciji za Svetski šampionat Formule 1.
U generalnom poretku vodi Luis Hamilton sa 345 bodova, a iza njega se nalaze Niko Rozberg sa 272 i Sebastijan Fetel sa 251-nim bodom.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *