Đoković

Može li Novak ponovo na tron?

„Jelena, jesam li ti prvi? – Ne, drugi si“. Ovo je samo jedna od „pošalica“ u kojima se u glavnoj ulozi našao Novak Đoković nakon što je posle 122 sedmice na vrhu ATP liste ustupio mesto Mareju.

Dok su mnogi žalili nad svojim nedobitnim tiketima, drugi razmatrali sudbinu srpskog tenisa u budućnosti, treći ubeđivali prijatelje da je izgubljeno prvo mesto samo faza, brojni korisnici društvenih mreža jedva su dočekali Noletov pad s trona da bi pokazali koliko su duhoviti.

Na Fejsbuku je napravljena i stranica „Uzmi Nole, sve je to krtina“, na kojoj je detaljno razrađen „plan“ vraćanja Đokovića na prvo mesto. Neke od ideja su i razdvajanje Novaka od Pepea Imaza, novog člana njegovog stručnog štaba, razvod od Jelene, krštenje u Areni i ponovni povratak mesa na Đokovićev jelovnik. Ako to ne uspe, kažu vickasti administratori ovog profila, alternativa je kvarenje Mareja: „poslati ga na duhovno putovanje u Indiju i nabaviti i njemu jednog gurua“.

Masovno su šerovane slike i poruke kojima se gotovo likuje nad Novakovim padom s vrha, dok su na drugoj strani Đokovićevi fanovi isticali da ovaj svetski as ne zaslužuje da se nađe u centru ovakvog cirkusa.

Za razliku od ostalih, Novak je ovaj poraz podneo sportski. Uprkos tome što je njegov rival ostvario nadmoć od 405 poena, trenutno drugi teniser sveta Mareju je čestitao na svom Tviter nalogu.

Zasluženo, Endi. Zaista sam srećan što igram u istoj eri sa tobom” poručio je Đoković protivniku koji ga je svrgnuo sa trona.

Zlonamerni jezici rekli bi da je to još jedan dokaz da se Đoković sve više udaljava od tenisa kao centra njegovog interesovanja. Dobri poznavaoci kombinatorike ovog sporta, ipak, misle da se Nole ne uzrujava previše jer ima dobre šanse da se vrati na prvu poziciju. Pomenutih 450 poena razlike smanjiće se odmah nakon turnira, 27. novembra, jer će Mareju biti oduzeto 275 bodova zbog toga što je propustio da osvoji „salataru“ na Dejvis kupu.

Dovoljno je, dakle, samo da se Nole potrudi i da sve od sebe jer svaka pobeda u grupnoj fazi donela bi mu 200 poena. Za povratak u sedlo, odnosno za prvo mesto na ATP listi potrebno mu je da neporažen osvoji titulu, osvoji titulu uz jedan poraz u grupi, ili da izgubi jednom pod uslovom da se Marej ne izbori za finale. Srećna okolnost je što će se na završnom Mastersu, Đoković naći jednoj od lakših grupa „Ivan Lendl“ sa Gaelom Monfisom, Dominikom Timom i Milošem Raonićem, koji ga nikada nisu pobedili.

Da je Đoković nestrpljiv pred završnicu sezone u kojoj bi mogao da izvadi „fleke“ napravljene u prethodnom periodu, svedoči i njegova objava na „Fejsbuku“.

– Pripremam se za London i uskoro se vidimo. Uvek sam voleo dobre izazove i final 8 je baš to. Idemooo!- poručio je donedavni prvi teniser sveta.
Lepa vest je i što se Nole izgleda pomirio i sa svojim najboljim prijateljem – reketom koji ga u poslednje vreme, čini se, nije baš najbolje slušao. Ispod slike reketa na „Instagramu“ napisao je: „ovaj momak i ja imamo posebnu vezu. Raskidali smo tu i tamo, ali on zna da ga ja volim.  Zajedno proizvodimo magiju“.
Nadamo se da je reket shvatio. Inače ništa od povratka na presto svetskog tenisa.