Prijateljska

Može li ova utakmica da bude prijateljska?

Ako ijedna prijateljska utakmica nacionalnih timova može samo uslovno da se prihvati pod tim nazivom, to je onda duel Italija – Nemačka. Azuri koji su tokom istorije evropskog i svetskog fudbala toliko puta ”ojadili” Pancere, svog velikog protivnika će ovoga puta dočekati na stadionu Đuzepe Meaca u Milanu, što će ovom ekipama biti već treći ovogodišnji okršaj, odnosno šest zvanični susret u prethodnih pet godina!
Na letošnjem Evropskom prvenstvu u Francuskoj, Nemačka je naplatila jedan mali deo svojih dugova tako što je eliminisala Italiju iz četvrtfinala takmičenja, ali ne pre izvođenja uzbudljive serije jedanaesteraca u kojoj su se promašaji ređali kao na traci!
Zanimljivo je da te utakmice Nemačka nikada nije pobedila Italiju u jednom takmičarskom susretu, a posle ovog okršaja ta činjenica i dalje važi za regularnih 90 minuta.
Timovi su dobro započeli kampanje za Rusiju 2018, pogotovo Nemačka, koja i posle 4 odigrana susreta nijednom nije vadila loptu iz svoje mreže. Doduše, ekipa Joakima Leva ima nešto lakšu grupu, gde joj je najveći rival Češka, koja je već gubila bodove od Azerbejdžana i Severne Irske na svom terenu.
Za razliku od Pancera, Italija ima veoma težak zadatak u borbi za prvo mesto u grupi u kojoj zbog bolje gol razlike, za sada vodi Španija.
Prethodno kvalifikaciono kolo je bila lepa prilika za obe selekcije da uz opušteniju igru dođu do lakih bodova -Italija je igrala sa Lihtenštajnom u Vaduzu i slavila sa 4:0, dok su svetski šampioni lako porazili san Marino sa čak 8:0!
Seletor Azura Đampjero Ventura sigurno neće protiv Nemačke primeniti formaciju 4-2-4 u kakvoj je njegov tim odigrao protiv Lihtenštajna. Ipak, potvrđeno je da će igrati Andrea Beloti, fenomenalni 22-godišnji napadač Torina koji je u Vaduzu postigao prvi i četvrti gol za svoju selekciju.
Ono što nije poznato je da li će za nastup biti dovoljno spremni Antonio Candreva i Eder, kao i za koga će se od trojke Verati – Bernadeski – Zaza opredeliti trener domaće reprezentacije.
Panceri će posle rekreativne pobede protiv San Marina, još neko vreme provesti na Apeninima, pokušavši da u trećem ovogodišnjem okršaju sa Azurima, ostanu neporaženi, ili čak zabeleže i treći trijumf.
Izmena u sastavu će sigurno biti, ali je Lev kao sigurnu za sada najavio samo jednu, odnosno da će umesto ter Štegena, na golu stajati Leno.
Pancerima će i dalje nedostajati neki povređeni fudbaleri, ali su neki od mlađih, kao što je Hajnriks, već dokazali da problema sa nalaženjem zamena nema čak ni u delu ekipe zaduženom za izvršavanje odbrambenih zadataka.
Nemačka nikada nije slavila u Italiji, pa bez obzira na to što je blagi favorit, verovatno neće ni sada. Hrabro na keca!
Utakmica počinje u 20:45.