Srbija

Može li pobeda za jubilej kapitena?

Selektor fudbalske reprezentacije Srbije Radovan Ćurčić tvrdi da njegovi fudbaleri mogu da savladaju Estoniju u Talinu ako budu odigrali kao protiv Poljaka. Pošto uvek ima neko ”ali”, treba ga istaći i uvom slučaju, a to je da se mnoge selekcije nisu naigrale fudbala protiv baltičke ekipe u prethodnim kvalifikacijama. Engleska je jedva pobedila sa 1:0, a Švajcarska je trijumfovala pogotkom u zaustavnom vremenu. Na pet utakmica pred svojim navijačima, Estonija je primila samo dva gola, a da nije izgubila neke neplanirane bodove na gostovanjima, sigurno bi bila mnogo bliže trećeplasiranoj Sloveniji.
Po završetku kvalifikacija, Estonija je odigrala četiri prijateljske utakmice, zabeležila po dve pobede i dva remija, uključujući i duele sa Švedskom i Norveškom koji su okončani bez pobednika.
Jedan od najboljih fudbalera je Zenjov, koji je postigao dva gola u mečevima u grupi, odnosno polovinu od ukupnog broja pogodaka svoje reprezentacije. Selektor je švedski stručnjak Karl Magnus Person koji se na tom mestu nalazi od 2013-te godine.
Srbija po imenima ima mnogo jači tim od svog domaćina, ali to samo po sebi nije garancija pozitivnog rezultata, koji pre svega mora da dođe kao posledica dobre igre čiji su se obrisi primetili u Poznanju.
Estonija je nedavno proslavila 100 godina fudbala u svojoj zemlji, ali će i Srbija imati malu proslavu na ovom susretu pošto će Branislav Ivanović po 85-ti put obući dres ”orlova” i tako nadmašiti Dragana Stojkovića Piksija.
Inače, ovaj susret nije prvi put da Srbija i Estonija odmeravaju snage u Talinu: pre pet godina timovi su se našli u istoj grupi kvalifikacija za prvenstvo Evrope 2012-te, a rezultat je bio 1:1. U toj utakmici, kao i u meču u Beogradu u kom su Estonci trijumfovali sa 3:1, jedan od aktera je bio i Branislav Ivanović.
Marko Grujić bi mogao da debituje iako nije potpuno spreman, a pod znakom pitanja su nastupi Mladenovića, Sulejmanija i Maksimovića.
Utakmica počinje u 18 časova.