MZT cilja na titulu u makedonskom šampionatu

 

Ljubisav Luković, nekadašnji igrač IMT-a i bivši trener KK Kumanovo svojim potomcima preneo je dar za košarku. Svo troje njegove dece – Marko, Uroš I Branka, dokazuju da je genetika čudo I nižu uspehe na parketu. U razgovoru za Meridian Marko, dvadesetčetvorogodišnje krilo MZT Skoplje, u šali objašnjava da je bilo potpuno prirodno da će se posvetiti tom sportu, jer košarka je, kako u šali kaže, Lukovićima porodični “biznis”. Marko je u februaru proglašen za najkorisnijeg igrača na Kupu, sa po devet poena i skokova i dve asistencije i to mu je prvo takvo priznanje u seniorskoj košarci. Njegovo odsustvo se itekako osetilo u meču MZT-a sa Cedevitom i mnogi smatraju da je to što je jedan od takvih igrača bio van terena doprinelo da njegov tim izgubi.

Pošto imate košarkaške gene, šta mislite, da li je ključ uspeha jednog igrača disciplinovanost, iscrpljuljući treninzi, talenat…? Koliko stanje na terenu zavisi od saradnje sa saigračima, i od onog neobjašnjivog faktora- sreće?

U bilo kom poslu ako želite da uspete morate biti disciplinovani i posvećeni pa tako i u košarci. Bez velikog truda i odricanja nema ni šanse za veliki uspeh. A, opet za veliki uspeh uz veliki trud i odricanje potreban je I faktor srece

U MZT-u Vam se pridružio i brat. Da li na terenu važe bratski odnosi, ili ste tu strogo profesionalni? Kako se funkcionišete kad igrate zajedno?

LukovicNa terenu smo profesionalci, a ove sezone se pokazalo da uklapamo u igri i da odlično sarađujemo na parketu.

Kako je sarađivati sa trenerom Jončevskim? Da li je strog, kakav odnos ima prema igračima?

Alek je dobar trener. Preuzeo je ekipu u teškom trenutku i sa timom je uradio dobar posao. Ima odličan odnos sa igračima. Napravio je dobru hemiju u ekipi i što je najbitnije dobro treniramo i pobeđujemo kad nas on vodi.

 

Kada je u pitanju makedonska košarka, da li postoje neke razlike u organizaciji klubova, finansije…u odnosu na Srbiju?

Košarka u Makedoniji se sve vise razvija. Klubovi su svake godine sve bolje i bolje organizovani, pa i liga sve vise napreduje. Ono što je takođe važno jeste i to što su klubovi finansiski stabilni.

Lukovic2

Jedno vreme igrali ste u Nemačkoj. Kako pamtite taj period Kakva je nemačka košarka u odnosu na onu koja se igra na Balkanu?

To vreme bilo je odlično, u Nemackoj mi je bilo super. Ono po čemu je tamošnja košarka drugačija, jeste to što se tamo igra malo brže i sa vise kontkata.

 

Igrali ste u Megi. Da li pratite njihovu igru u ABA ligi, šta im predviđate?

Bio sam u Megi sedam godina i taj period pamtim po lepim uspomenama. Ostao sam u kontaktu sa dosta igrača. Mega svake godine raste, a sezona u ABA ligi je veliki uspeh za tim. Miloje je odlican trener i veoma dobro zna da radi sa mladim igračima.

 

Kakve su vam prognoze do kraja domaćeg šampionata?

Naš cilj je titula.

Kako ocenjujete sezonu u Aba Ligi?

Prvi deo sezone nismo imali sreće dosta igrača je imalo probleme sa povredama, pa smo imali malo slabiji početak. Mislim da smo mogli malo bolje da završimo učešće u tom takmičenju.

 

Ostajete li u MZT-u? Kakvi su Vam dalji planovi?

Još uvek ne znam nista. Trenutno su otvorene sve opcije.