Dražen Petrović

Na današnji dan: Dražen postigao 112 poena

Dražen Petrović je svakako bio jedan od najboljih evropskih košarkaša svih vremena, a 5. oktobra 1985. godine je uradio nešto što deluje nemoguće.

U današnjoj košarci je retkost da neko postigne preko 30 poena, pogotovo u Evropi, a Dražen je to radio redovno. Koliko je bio dobar svedoći i podatak da je 5. oktobra 1985. godine na jednom meču ubacio 112 poena!

Primera radi u prva dva kola ABA lige jedino je tim Budućnosti uspeo da postigne više od 100 poena i to u meču sa Zadrom. No, čak je i tim iz Podgorice brojao do 105, što je manje od učinka koji je Dražen Petrović imao na samo jednom meču.

Cibona je u tom duelu pobedila Olimpiju 158:77, a Dražen je uspeo sam da postigne više od dve trećine poena svog tima. Iako su na tom meču u timu Olimpije uglavnom igrali juniori to ne menja činjenicu da je neverovatno da jedan košarkaš postigne ovoliko poena.

On je na ovom meču jurio prethodni rekord koji je iznosio 74 poena najednom meču. Njega je 1962. godine na meču OKK Beograda i Mladosti iz Zagreba postavio Radivoj Korać.

Dražen Petrović je rođen 22. oktobra 1964. godine u Šibeniku, a poginuo je u saobraćajnoj nesreći u julu 1993. u Darmštadu. Karijeru je počeo u Šibenci, Cibonu je odveo do titule šampiona Evrope, a posle jedne sezone u Realu otišao je u NBA.

Posle neuspešne sezone u Portlandu otišao je u Netse, gde je postao glavni igrač tima i kasnije mu je povučen dres. Drži i rekord po broju poena u jednom meču finalne serije ACB lige pošto je u dresu Reala postigao čak 42 poena.