Nadal

Nadal 16, ili Anderson prvi put!

Ako Rafael Nadal ovaj nedeljni dan u Njujorku ne okonča svojim trećim trofejom na Otvorenom prvenstvu Amerike u tenisu, to će značiti samo jedno – da je Kevin Anderson nastavio sa ispaljivanjem gromovitih servisa!


Ovaj košarkaški visoki Južnoafrikanac je najniže plasirani teniser ikada (32. na ATP listi) koji je stigao do finala ovog Grend slem tunira, a prvi čovek iz svoje zemlje kome je to uspelo posle Klifa Drisdejla (1965)!

I dok se za Nadala kao prvog nosioca na turniru očekivalo da dođe bar do polufinala, bez obzira što na dva poslednja Mastersa (Montreal, Sinsinati) nije uradio ništa posebno, naprotiv, Anderson je verovatno najneočekivanije ime u finalu ovog turnira u poslednjih nekoliko decenija.

Sve što se dešavalo uoči početka mečeva u Njujorku je ukazivalo na to da će bi ovaj turnir mogao da ima zanimljiv zaplet, ali i rasplet, ali i pored odustajanja mnogih velikih imena kao što su Đoković, Vavrinka i na kraju Mari, žreb je obilovo imenima koja su imala preče pravo da se bore za trofej nego Anderson.

NadalJužnoafrikanac ipak nije previše mario za to, već je skoncentrisano koristio priliku za prilikom, svestan da su šanse da mu se ponovo otvori ovakav put do najveće pobede u karijeri, praktično nepostojeće.

 

Kada je Nadal u pitanju, on je iz meča u meč bivao sve sigurniji, a kada Španac jednom oseti da u rukama i nogama ima svoju igru, onda je broj onih koji mogu da mu se suprotstave, veoma mali, a Kevin Anderson se baš i ne nalazi u toj kategoriji.

Zanimljivo je da je ovo tek sedmo finale nekog Grend slema u novijoj eri tenisa u kojem su oba učesnika starija od 30 godina, a prvo u Njujorku posle 2002. godine (Sampras – Agasi). Španac se bori za 16, a njegov protivnik za svoj prvi Grend slem trofej!

Nadal je u prethodna četiri okršaja prepustio Andersonu samo jedan set, ali bi to moglo da se dogodi i u ovom finalu s obzirom da je Južnoafrikanac od 109 otserviranih gemova od početka turnira, izgubio samo pet! Pobeda za Nadala 3:1 po Meridianbet kvoti 3!


8.9.2017. Tenis: Nadal i Del Potro obećavaju spektakl!


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *