Totenhem

Najmlađi igraju kao ”matori”!

Vest Hem ima dva zadatka pred duel sa Totenhemom: da svom gradskom rivalu podmetne ”klip” u trci za titulom i da istovremeno produži seriju na 14 uzastopnih utakmica bez poraza na svom terenu! ”Čekićari” bi osvajanjem tri boda mogli da se nađu među pet najboljih, a Totenhemom na vrhu, uz uslov da im se poklope rezultati iz drugih utakmica.
Svi londonski derbiji su posebna priča, ali ovaj ima i posebnu težinu pošto Vest Hem i dalje ima šanse za Ligu šampiona, a Totenhem za još i veći plen – titulu prvaka Engleske!
Vest Hem je pred ovu sezonu imao ambicije uglavnom vezane za opstanak u Ligi, međutim Slaven Bilić je napravio tim sposoban da se bori i za mesto u Evropi, čak i za ono koje vodi u elitno kontinentalno takmičenje. ”Čekićari” trenutno zaostaju za ”crvenim đavolima” jedan, a za ”građanima” četiri boda.
Ekipa bivšeg trenera Bešiktaša igra na visokom nivou tokom čitave sezone, a kao ključni momenat se ističe dovođenje Dimitrija Pajea, koji je najviše uticao na odlične nastupe Vest Hema, mada je i neko vreme i izostao zbog povrede.
Bilić je Apton park pretvorio u pravu tvrđavu, ostavši neporažen na 13 prethodnih mečeva u svim takmičenjima. Njegovi fudbaleri su u tom periodu pobedili osam puta uz pet nerešenih rezultata. 43 osvojena boda je najviše što je Vest Hem ikada osvojio u ovoj fazi šampionata Engleske.
Jedan od dobrih vesti za Bilićev tim je mogućnost da Dijafra Sako bude uvršten u tim posle tri meseca odsustva. Slično može da se desi i sa Endijem Kerolom, dok će Vinston Rid, Džejms Tompkins, Džoi O’Brajen, Ener Valensija i suspendovani Sem Biram sačekati neku drugu priliku.
Među imenima kandidata za prvaka u predsezonskim predviđanjima, nije bilo mesta za Totenhem, ali se upravo to dogodilo. Maurisio Poketinjo je sa jednim od najmlađih timova u ligi učinio ono što mu nije bilo namenjeno i uvrstio se među najozbiljnije pretendente na Čelzijev, slobodno se može reći, upražnjeni presto.
Da podsetimo da je Totenhem poslednji put bio šampion daleke 1961-ve godine!
Spomenuti Čelzi, a i Mančester Junajted nisu uspeli da se nametnu, pa su ”mamuze” rešile da ugrabe najbolju priliku koja im se ukazala u poslednjih ko zna koliko godina. Ovakva Prilika da Totenhem pokaže nije samo večiti kandidat za najbolja četiri tima, već i nešto mnogo više, ne bi smela da se propusti, pa su zahtevi za dobrim rezultatima sve ozbiljniji, ali ih mladi Poketinjovi fudbaleri na čelu sa Harijem Kejnom i Dele Alijem bez problema ispunjavaju. Ali je kao fudbaler sredine terena do sada postigao sedam golova, dok je Kejn strelac 21-og gola u svim takmičenjima ove sezone.
Totenhem zaostaje za Lesterom dva boda, ali najvećem gradskom rivalu iz severnog dela Londona, Arsenalu, beži tri boda koja će pokušati da uveća već na Apton Parku.
Protivnik je izuzetnno težak, ali je Totenhem na gostovanjima neporažen na 12 uzastopnih utakmica, pobedivši u tom periodu sedam puta!
Poketinjo bi mogao da odmori neke fudbalere pošto ”mamuze” za vikend očekuje upravo Derbi severnog Londona, što ne bi trebalo da predstavlja veći problem pošto osim Muse Dembelea, ima sve fudbalere na raspolaganju.
Na poslednje dve utakmice ovih rivala na Bolejn Graundu pokazano je čak tri crvena kartona. Rivali su ostvarili po dve pobede na pet prethodnih okršaja u svim takmičenjima, na kojima je viđeno ukupno 15 golova.
Utakmica počinje u 20:45.