NBA Draft: noć bez iznenađenja, izabrana četvorica iz srpskih klubova

NBA Draft: noć bez iznenađenja, izabrana četvorica iz srpskih klubova

Bruklin je u noći između četvrtka i petka po srednjeevropskom vremenu bio domaćin NBA drafta za koji se ispostavilo da je protekao prema očekivanjima, odnosno bez iznenađenja kada se radi o košarkašima na visokim pozicijama.


Filadelfija je birala prva i njen izbor je pao na Markela Fulca koga su uoči ovog događaja gotovi svi analitičari stavljali na prvo mesto. Očekivan je bio i drugi izbor, a to je odlazak Lonzoa Bola u Los Anđeles Lejkerse, koji je zajedno sa ocem Lavarom poslednjih nekoliko meseci neprekidno bio jedna od tema u američkim medijima.

Iako je možda trebalo da bira prvi, Boston je birao treći, a novi Kelt je Džejson Tejtum, talentovani napadač sa čuvenog Djuk univerziteta. Zatim je na red došao Feniks koji je odabrao Džoša Džeksona sa koledža Kanzas.

Pravo sa Kentakija u Sakramento je otišao Dieron Foks, za koga se govorilo da je najbrži košarkaš na ovogodišnjem draftu i da neodoljivo podseća na igrača Vašingtona, Džona Vola.

Džonatan Ajzak je centarski visoko krilo koji je kao šesti izbor završio u Orlandu, dok je sjajni šuter, Finac Lauri Markanen izabran od strane Minesote, ali neće biti klupski drug Nemanji Bjelici, jer je odmah trejdovan u Čikago.

U Njujork je otišao Frank Ntilikina, košarkaš koji još uvek igra u Evropi, odnosno nastupa u finalnoj plej-of seriji francuskog šampionata za Strazbur! Denis Smit je sa devetog mesta završio u Dalasu, a kao deseti izbor, koji je trebalo opet da ima Sakramento, ali je to pravo ustupio Portlandu, izabran je Zek Kolins.

Ni ovaj draft kao ni neki prethodni, nije dao nekog dominantmog košarkaša na poziciji centra, a plejmejkeri su bili najtraženija ”roba” među prvih deset izabranih. Većina poznavalaca se slaže da je Markel Fulc najsvestraniji, a zanimljivo je da je on prvi košarkaš sa Vašington koledža koji je na draftu izabran sa prvog mesta! Isti koledž je takođe dao i košarkašicu koja je u aprilu kao prva izabrana na WNBA draftu, što je za sada jedinstven takav slučaj u istoriji.

Lonzo Bol je bio student losanđeleskog univerziteta (UCLA), a u tom gradu je i ostao nakon što su ga birali čuveni Lejkersi. Pored nespornih košarkaških kvaliteta, ovaj plejmejker je posebno bio interesantan zbog, najblaže rečeno, čudnog ponašanja njegovog oca Lavara, koji je pored mnogobrojnih izjava na dnevnom nivou, objavio da firma koja želi da pravi patike sa imenom njegovog sina mora da izdvoji milijardu dolara!

Jedini među prvi deset (kao dvadeseti je izabran Heri Džajls) sa ”najkošarkaškijeg” koledža, odnosno sa Djuka, izabran je Džejson Tejtum, a on će nositi zeleni dres Bostona i svojim napadačkim mogućnostima već u narednoj sezoni možda pomoći Bostonu da se nađe u velikom NBA finalu.

Na draftu se našlo i četvorica košarkaša iz srpskih klubova i to po jedan Australijanac (Džona Bolden), Slovenac (Vlatko Čančar), Srbin (Ognjen Jaramaz) i Francuz (Alfa Kaba).

Bolden je odmah po završetku finala Super lige prešao iz FMP-a u Crvenu Zvezdu, potpisavši dvogodišnji ugovor, ali za koju možda neće odigrati nijednu utakmicu. Od nabrojane četvorice, on je jedini košarkaš koji nije iz Mege, a birala ga je Filadelfija.

Slovenac Vlatko Čančar će imati priliku da vidi uživo zašto je Nikola Jokić već postao zvezda pošto ga je birao Denver, dok je jedinog srpskog košarkaša na draftu ”povukao” Njujork. Poslednji sa liste, Alfa Kaba, je bukvalno bio i poslednji odbran (60. mesto), a njegov novi poslodavac je Atlanta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *