NBA: Nikola Jokić sprema za novi tripl-dabl, na redu je Dalas

NBA timovi pred kojima su velike promene

Mnogi NBA timovi nisu odigrali prošlu sezonu na nivou koji se očekivao, a ovo su samo neki pred kojima su velike promene ove predsezone. U letu koje je pred nama neke od najvećih franšiza u istoriji NBA će nastojati da naprave poteze kojima će se vratiti na puteve stare slave.

Boston Seltiksi su jedan od timova koji želi da se vrati na vrh NBA lige. Franšiza koja je osvojila 17 titula u najjačoj košarkaškoj ligi na svetu se polako budi. Osnova tima su Ajzea Tomas, Makrus Smart i Ejveri Bredli, i velika je verovatnoća da će se oko njih graditi tim. Seltiksi biraju treći na ovogodišnjem draftu, a pored tog pika imaju još sedam na raspolaganju. To ih dovodi u odličnu poziciju da trejdom dođu do igrača koji će poboljšati roster. Pored toga, projektovano je da će imati oko 54 miliona dolara prostora u seleri kepu, što im daje dovoljno prostora da dovedu veterane. Želje franšize iz Bostona su Blejk Grifin ili Demarkus Kazins, međutim malo je verovatno da će Los Anđeles Klipersi i Sakramento Kingsi lako pristati na to da ostanu bez igrača oko kojih grade tim. Ono o čemu se spekuliše je trejd za mladog centra Filadelfija Seventisiksersa, Džalila Okafora. Neosporan je talenat ovog igrača, ali i to da lako upada u probleme van terena. Međutim, vredi rizikovati za igrača koji bi dosta pomogao timu pod obručima. Pored njega Seltiksi bi želeli i Ala Horforda, koji tek treba da pregovara sa Atlanta Hoksima o novom ugovoru. Na kraju, logičan potez bi bio i angažman Žoakima Noe, kome je cena drastično pala nakon silnih povreda.

Čikago Bulsi se nalaze u problemima pred leto. Žoakim Noa je najavio da odlazi iz Vetrovitog grada, a na sličan potez bi mogao da se odluči i Pau Gasol. Španac postaje slobodan igrač na kraju sezone i nije sigurno da će se vratiti u Bulse. Odlaskom ova dva igrača roster franšize iz Čikaga će postati značajno oslabljen. Međutim, to nije jedini problem za Čikago Bulse, na čijem se rosteru nalaze Derik Rouz i Džimi Batler. Postalo je očigledno da ova dva igrača ne mogu da funkcionišu zajedno, pa je pred Bulsima težak zadatak da se trejdom reše jednog od svoja dva najbolja igrača. Franšiza iz Čikaga bi sledeće sezone trebala da ima oko 24 miliona dolara prostora za potisivanje novih ugovora, što nije baš sjajno u pogledu toga da se dovede neka nova velika zvezda.

Turbulentnih 12 meseci je iza Hjuston Roketsa. Franšiza je u tom periodu došla od finala Zapada do toga da bude eliminisana u prvoj rundi. U Teksas je stigao novi trener, Mark D’Antoni i to bi mogao da bude kraj za Dvajta Hauvarda. Njih dvojica su sarađivali u Los Anđeles Lejkersima, a tada je Dvajt bio marginalizovan. Centar smatra da i u Roketsima ne ide dovoljno lopti i to stvara problem. Velika je verovatnoća da će Dvajt biti trejdovan ili možda čak i katovan kako bi se smanjila tenzija u Hjustonu. Hauvard bi trebalo sledeće sezone da zaradi oko 23 miliona dolara. Pored toga Roketsi žele da podmlade tim, pa će Teksas napustiti veterani Džoš Smit i Džejson Teri. Džejms Harden će ostati lider tima koji bi u predsezoni trebao da ima 44 miliona dolara prostora u seleri kepu.

Los Anđeles Lejkersi su bez sumnje jedna od najvećih i najpopularnijih franšiza u ligi, međutim odlaskom Kobija Brajanta u penziju nisu samo izgubili jedinu pravu zvezdu, već i identitet. Upravo to će biti najteži zadatak za Luka Voltona, koji je stigao na klupu franšize iz Grada anđela ove sezone. Luk Volton na raspolaganju ima mlade igrače na kojima može da gradi tim. D’Anđelo Rasel i Džozef Rendl su veliki potencijal, a sigurno je da će sa drugog mesta na draftu odabrati igrača koji će se dobro uklopiti u tim. Pored toga, Lejkersi imaju 68 miliona dolara prostora u seleri kepu, ali moraju biti veoma oprezni, jer u prošlosti nisu baš najbolje postupali kada je potpis slobodnih agenata u pitanju. Pred mladih igrača Lejkersima je potrebna i istinska NBA zvezda, koja će podići grad na noge. Postoji mogućnost da Kevin Durant postane slobodan, a u slučaju da se to dogodi Lejkersi bi morali ozbiljno da uđu u tu priču. Pored Duranta, ponuda vrhunskih igrača je mala. Lejkersi bi mogli da angažuju Demara Derozena, koji je imao izuzetno dobru sezonu u Toronto Reptorsima. Međutim, pitanje je da li je on dovoljno velika zvezda za grad filmskih zvezda. Zbog toga postoji osnovana sumnja da će Lejkersi pokušati da trejduju za Džimija Batlera ili Pola Džordža, a to bi značilo postavljanje novih temelja za jedan od najboljih timova u istoriji lige.