Srbija

Neizvesni dueli u Beogradu i Torinu

U ponedeljak su započeli košarkaški kvalifikacioni turniri za Olimpijske igre u Riju, posle kojih će se znati imena selekcija koje će popuniti tri preostala mesta.
Turniri se igraju u Srbiji, Italiji i na Filipinima, a već prvog dana se videlo da će neke ekipe poslužiti favoritima da odigraju rekreativne mečeve pre odlučujućih susreta.
Primera radi, Tunis je u Torinu u trećoj četvrtini utakmice sa Italijom uspeo da ubaci samo 2 poena! Interesantno je da je afrička selekcija pre odlaska na odmor rešila drugu četvrtinu u svoju korist (15:13), što je za ovu reprezentaciju bio najuspešniji period jer je u ostala tri dala još svega 26 koševa!
Grčka takođe nije imala razloga da se preznojava sa Iranom, pa je utakmicu završila u laganom tempu i rezultatom 78:53.
Publika u Beogradu je prisustvovala pravom debaklu Japana i to od Latvije koja ne spada u prvu kategoriju evropske košarke. Posle meča koji se završio trijumfom Latvije sa 40 poena razlike, nije lako proceniti kakav je za pravo kvalitet baltičke selekcije, pošto je Japan očigledno došao u Beograd sa više turističkim nego takmičarskim ambicijama.
Srbija je u premijeri pobedila Portoriko, pa joj preostaje da u susretu koji u sredu igra sa Angolom pobedom obezbedi prvo mesto u grupi A. U meču u kojem su Orlovi oscilirali od vođstva od 20 poena razlike, do puštanja da rival završi meč serijom od 14:0, odlično se pokazao košarkaš Denvera Nikola Jokić, koji je navijačima u beogradskoj Areni prikazao deo repertoara zbog kojeg je uvršne u najbolju početmničku petorku u NBA.
U utorak počinju i okršaji na kvalifikacionom turniru na Filipinima, a prvog dana se igraju utakmice Turska – Kanada i Francuska – Filipini.
Ipak, dva najuzbudljivija susreta će se igrati u Torinu i Beogradu. na turniru koji se igra u ”gradu automobila”, Italija će imati daleko težeg rivala nego prethodnog dana, pošto joj je protivnik Hrvatska, koja takođe vreba jedno od tri poslednja mesta među olimpijskim selekcijama. Italija na turniru nastupa u najjačem sastavu, sa očiglednom željom da ne propusti Rio, međutim nikako ne treba potceniti ni ekipu Aleksandra Petrovića u kojoj nedostaje jedino centar Barselone Ante Tomić.
Treba podsetiti na to da je Hrvatska pre tri godine pobedila Italiju na šampionatu Evrope koji se održavao u Sloveniji.
U Beogradu će Latvija i Češka odigrati susret koji će verovatno odlučiti pobednika grupe B na tom turniru, bez obzira što ekipa u kojoj igraju Tomaš Satoranski i Jan Veseli nije odigrala svoj susret sa Japanom. Ekipe su prilično izjednačene, a prošle godine su se srele dva puta i ostvarile po jednu pobedu.