Nekada Groningen, sada AZ Alkmar!

Mogla je da bude i Liga Šampiona, ali Partizan će ipak svoje evropsko putovanje nastaviti u manje prestižnom takmičenju, Ligi Evrope.
Prvi protivnik beogradskih ”crno-belih” je holandski AZ Alkmar.
Partizan je u svojoj istoriji igrao samo protiv Groningena, kada su u pitanju klubovi iz zemlje ”lala”. Ako bi se ponovili rezultati iz tih mečeva, onda Partizan nema šta da brine jer je protiv Groningena ostvario obe pobede na mečevima igranim u Beogradu.
AZ ima još manje saznanja o ekipama iz Srbije pošto je ovaj tim samo jednom bio u prilici da se sastane sa nekim srpskim predstavnikom. Bilo je to ne baš tako bliske sezone 1980/81, kada su Holanđani u trećem kolu tadašnjeg UEFA kupa nadigrali Radnički iz Niša ukupnim rezultatom 7-2.
Nažalost, ne može da se kaže da su ”crno-beli” u naročitoj formi, nalaze se na četvrtom mestu na tabeli – doduše sa utakmicom manje – i u ovaj susret ulaze nakon lošeg izdanja i poraza u ”večitom derbiju” sa Crvenom Zvezdom.
Partizan redovno igra u Evropi, a u poslednjih dvanaest godina, ekipa iz Humske je dva puta ostvarila plasman u Ligu Šampiona, dok je sedam puta nastupala u grupnoj fazi lige Evrope.
Vredan jubilej može da proslavi i kapiten Partizana Saša Ilić koji će, pod uslovom da zaigra u meču, zabeležiti 119. nastup u evropskim kupovima, što ga čini rekorderom među svim fudbalerima koji nastupaju u ovom takmičenju!
Ni AZ ne blista u prvenstvu Holandije, pa je tako ekipa koja je prošlu sezonu završila na trećem mestu, trenutno tek 13-ta sa samo pet osvojenih bodova iz isto toliko utakmica.
Rzlog tome treba tražiti i u odlasku većeg broja prvotimaca među kojima su Alvarado, Vesli Hud, Simon Poulsen i Nemanja Gudelj. To je nažalost situacija sa kojom se sreću skoro svi klubovi u Holandiji na kraju svake sezone.
AZ Alkmar je vlasnik dve titule šampiona svoje zemlje, uključujući i onu osvojenu u sezoni 2008/09 kada ih je vodio Luj van Gal.
Partizanu je potrebna pobeda da bi poništio lošiji utisak koji je ostavio u okršaju sa ”crveno-belima”, a dobre vesti su da trener Zoran Milinković nema apsolutno nikakvih briga oko sastava tima, pošto su svi fudbaleri zdravi i spremni da daju svoj doprinos. Milinković je najavio povratak formaciji 4-3-3, naglasivši da su najbolji rezultati stigli dok se igralo u toj varijanti.
Velika podrška sa tribina neće izostati ni ovoga puta, tako da nije nerealno očekivati pozitivan ishod sa premijere u Ligi Evrope.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *