Nemačka

Nemačka želi pobedu pre odlaska u Francusku

Svetski šampion Nemačka sigurno ne želi da na EURO 2016 u Francuskoj igra kao u nedavnim prijateljskim utakmicama, jer bi se u tom slučaju veoma brzo našla u avionu za povratak kući.
To je razlog zbog čega Panceri poslednji pripremni meč koji igraju sa učesnikom Evropskog prvenstva Mađarskom u Gelzenkirhenu, shvataju veoma ozbiljno. Poraz od Slovačke pre nekoliko dana bio je četvrti u prethodnih šest mečeva. Rezultat je bio 3:1 za Slovake, a ekipa Joakima Leva je u ciklusu od deset mečeva samo jednom uspela da sačuva svoju mrežu.
Ako išta može poslužiti kao opravdanje, onda su loši vremenski uslovi u kojima je Nemačka igrala sa Slovačkom, kada je kiša potpuno natopila teren u Agsburgu.
Panceri su dakle i dalje u potrazi za 250-om pobedom u mečevima koje igra na svom tlu, a kojih je do sada odigrala 398.
Trener Pancera Joakim Lev se na klupi svetskog šampiona nalazi od 2006-te godine, (130 utakmica) za koje vreme je zabeležio 86 pobeda i 22 poraza. U manje-više poznatom sastavu koji će otići u Francusku, Lev je u prethodnom meču isprobao i četvoricu novih: Julijana Branta, Džošuu Kimika, Bernda Lenoa i Julijana Vegla.
Nažalost, u sastavu neće biti Marka Rojsa, koji će posle Mundijala u Brazilu, zbog povrede propustiti još jedno veliko takmičenje. Za razliku od njega, Kedira se potpuno oporavio i uspeo je da osigura mesto među 23-om fudbalera koji će nositi dres Nemačke u Francuskoj.
Mađarska se nalazi u sasvim drugačijoj situaciji nego njihov domaćin. Ekipa koju vodi Bernd Štork je u prethodnih 11 mečeva izgubila samo jedan – od Grčke u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo. Prethodne dve pripremne utakmice Mađari su okončali remijima sa Hrvatskom i Obalom Slonovače.
U svojoj kvalifikacionoj grupi Mađarska je završila na trećem mestu što joj je bilo dovoljno za baraž u kome je u oba susreta bila bolja od Norveške i plasirala se na prvo veliko takmičenje posle 30 godina!
37-godišnji veteran Zoltan Gera se oporavio od virusa i trebalo bi da nastupi u Gelzenkirhenu.
Nemačka i Mađarska su odigrale čak 34 utakmice (12:11 u pobedama za Nemce), od kojih su najpoznatije dve sa Svetskog prvenstva u Švajcarskoj 1954-te godine, kada su Panceri prvi put postali prvaci sveta. U prvoj utakmici u grupnoj fazi mađarska Laka konjica je ponizila Nemačku sa 8:3, ali je u finalu u Bernu rezultat bio 3:2 za Nemačku!
Poslednji susret je bio prijateljski meč 2010-te godine u kome je Nemačka slavila ubedljivu pobedu rezultatom 3:0.
Utakmica počinje u 18 sati.