NFL će se igrati na Totenhemovom stadionu

Lepa vest za sve ljubitelje američkog fudbala u Evropi dolazi iz Londona, jer će se bar dve NFL utakmice godišnje igrati na novom Totenhemovom stadionu. Sporazum između londonskog kluba i predstavnika američke lige predstavlja najnoviji korak u dugogodišnjoj nameri da se ovaj sport proširi van granica matične države. Već nekoliko godina se bar jedna utakmica godišnje igra na londonskom Vembliju, a od 2018. godine, kada bi trebalo da se završi izgradnja novog stadiona, regularni deo sezone će bar dve utakmice imati na rasporedu u Londonu, a budućnost bi mogla da donese i mnogo više.

Nije tajna da je NFL posao koji godišnje donosi više milijardi dolara. Iako je u srcima Amerikanaca i dalje iza neprikosnovenog bejzbola, američki fudbal je ekstremno popularan u jednoj od najvećih i najmnogoljudnijih zemalja na svetu. Upravo zato su četiri meseca kada traje sezona najiščekivaniji period godine. Prodaja ulaznica, TV prava, prateći rekviziti, sportska oprema, internet usluge i mnogi drugi poslovni aspekti ovog sporta donose ogroman prihod. Evropa je, sa druge strane, potpuno neiskorišćeno tržište kada je reč o fudbalu, pa se zato liga već dugo trudi da proširi posao i sa druge strane Atlantika. Prva redovna sezonska NFL utakmica odigrana je 28. oktobra 2007. u kojoj su se sastali Njujork Džajants i Majami Dolfins, iz čega je nastala NFL Međunarodna Serija. Očigledno je eksperiment urodio plodom i popularnost je porasla, s obzirom na to da se od onda održava bar jedna utakmica godišnje. Ove godine će legendarni Vembli ugostiti američke ekipe čak tri puta, a sve su češće i priče o formiranju punopravne članice lige sa sedištem u Londonu.

Totenhem Hotspurs je član Premijer lige, njihovo sedište je u severnom delu engleske prestonice, a reč je o veoma popularnom klubu koji u poslednje vreme vrlo dobro stoji kada je reč o finansijama. Trenutno klub gradi novi stadion, koji će biti deo jednog ogromnog sportskog kompleksa, a trebalo bi da bude otvoren 2018. godine. Pored mnogobrojnih tehničkih dostignuća koja će biti sastavni deo ovog objekta, najinteresantniji će biti promenljiv teren. Naime, redovan travnati tepih bi po potrebi bio zamenjen veštačkom podlogom pogodnijom za koncerte, festivale ali i američki fudbal. U ovome je NFL video sjajnu priliku da stekne dugotrajnog partnera u Ujedinjenom Kraljevstvu. Ove srede su NFL i Totenhem postigli dogovor po kome će se deset godina po otvaranju novog stadiona bar dve utakmice po sezoni igrati na ovom objektu. Sve strane bi trebalo da profitiraju od ovog sporazuma, a sa obe strane Atlantika vesti su pozitivno prihvaćene. Štaviše, a to može biti mnogo bitnije, ovo otvara vrata za mogućnost punopravne franšize u Londonu. Iako bi to predstavljalo logističku poteškoću, s obzirom na to da bi putovanja bila vrlo iscrpljujuća, Evropa bi otvorila svoja vrata ovom sportu, a time i svoj tržišni potencijal.

Bilo da ovaj sporazum ostane samo poslovni dogovor ili preraste u nešto veće, kao što bi to bila NFL franšiza u Londonu, reč je o krucijalnom događaju. Time se pokazuje spremnost Ujedinjenog Kraljevstva i Evrope da prihvati još uvek pomalo neshvaćen sport, ali i želja američke profesionalne lige da se proširi van granica Sjedinjenih Američkih Država. Ono čemu se mi nadamo jeste da ćemo moći da gledamo kvalitetan fudbal i naše omiljene sportiste uživo, bez prelaska Atlantskog okeana.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *